Steeds meer megalomane megaprojecten worden geschrapt

President George Bush kondigde aan dat de VS weer bemande vluchten naar de maan zou beginnen. Zijn opvolger Obama ziet dat er dringerder zaken zijn en schrapt de megalomane droom van Bush. Een bemande missie naar Mars lijkt al helemaal uitgesloten.

De Tweede Kamer opperde 2 jaar geleden nog, dat Nederland, in navolging van Dubai, ook maar een kunstmatig eiland moest maken voor de kust. Het liefst in de vorm van een tulp. Dit volstrekt belachelijke plan gaat natuurlijk niet door: Dubai gaat failliet, maar wij net niet.

En zo zijn er nog wel een paar voorbeelden van grootheidswaan, die bij nader inzien te hoog gegrepen zijn. Het raketschild van Ronald Reagan is na 25 jaar nog altijd niet operationeel. Het plan om ieder kind een laptop te geven zal ook wel onhaalbaar blijken. De tweede nationale luchthaven in Nederland is definitief geschrapt. En ik moet nog zien of die nieuwe metrolijn in Rotterdam (t.w.v. 2,2 miljard) er ooit gaat komen.

De economische crisis kwam net te laat om de aanleg van de Betuwelijn en de tweede Maasvlakte tegen te houden. Maar deze mislukte projecten zijn een waarschuwing voor de volgende lichting politici. Bomen groeien niet tot in de hemel, de economie ook niet. De meeste dromen zijn bedrog. Je kunt geld maar één keer uitgeven. Je kunt een vat olie en een kuub aardgas ook maar één keer verbranden.

Midden in de winter zijn er aardbeien te koop. De energie die we daarin steken, komen we ergens anders tekort. In de supermarkt liggen het hele jaar door tropische vruchten alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Daar zit een prijskaartje aan: voor andere zaken zoals onderwijs, goed openbaar vervoer en zorg is geen geld (of mankracht of energie).

Er worden pijpleidingen aangelegd naar Azerbeidjan en Siberië, zodat we over 20 jaar ook nog aardgas kunnen stoken. Maar als je even doordenkt zouden we dat geld ook kunnen besteden aan isolatie, warme truien en aanplanten van heel veel bomen. Zodat we over 20 jaar niet afhankelijk zijn van mensen in Azië die de gaskraan kunnen dichtdraaien.

Laat je niet meeslepen door hallelujah-verhalen en grootheidswaan. Maar leun even achterover, denk na als de advocaat van de duivel en maak een berekening op de achterkant van een bierviltje.

Vandaag las ik op de website van De Pers over drijvende vliegvelden op kunstmatig drijvende eilanden. Het betreft een promotie-onderzoek van een Delftse marien ingenieur, Jan van Kessel. Ik vraag me af of we ooit nog iets van dit absurde plan zullen vernemen.

9 gedachten over “Steeds meer megalomane megaprojecten worden geschrapt

 1. Victor

  Met alleen cynisme hadden we nooit de pyramides gebouwd, of de grachtengordel, of de chinese muur, of het Louvre, of naar de maan gereisd, of het Vaticaan gebouwd of heel Rome, Parijs, Versailles, Londen of New York gehad.
  Allen hadden ze als megalomaan bestempeld kunnen worden. Wat jij megalomaan noemt, noem ik onze grootste prestaties, de tot leven geroepen dromen van de mensheid.
  Leve de dromers en de bouwers.

  En om ieder kind een laptop te geven megalomaan noemen, wat ga je dadelijk nog megalomaan noemen; de strijd tegen kanker?

  1. Breinbrouwsels

   What ’s in a name. De tot leven geroepen dromen hadden nog een stevige financiële basis.
   Dit kunt u toch niet vergelijken met de megalomane waanzin van projecten zoals een HSL, JSF, Amsterdamse Eeuwigdurende Bouwput en nog zo wat.

 2. cassandraclub Berichtauteur

  @Victor: de strijd tegen kanker is inderdaad onzin. De ziekte kan ontstaan in elke cel, de strijd is nooit te winnen.
  Laten we eerst ieder kind eten geven en een dak boven het hoofd en schoenen. Het uitdelen van laptops is een ideetje van de laptop-fabrikanten.

  Lees het stuk nog eens en je ziet dat het draait om het maken van keuzes. Als we het hele jaar door aardbeien willen eten en daar veel tijd en energie (geld) insteken, dan moeten we andere dingen laten liggen.

  1. Victor

   Nou zeg, de kansen om kanker te overleven zijn enorm gestegen de afgelopen jaren. Tis maar wat je onzin noemt.

   Je onderschat het hebben van laptops van kinderen, ik verzeker je dat dat meer mensen uit de armoede gaat halen dan ooit te voren in de geschiedenis vd mensheid gebeurt is.

   Voor de rest zoals ik zeg, zou de wereld een heel wat saaiere plek zijn als iedereen zou zijn zoals jij bent.

   en @breinbrouwsel, wat is die financiele basis precies van zeg de Piramides?

   1. Breinbrouwsels

    Bij die piramides ben ik boekhouder geweest dus ik kan het precies vertellen. Er was geen Commissie Piramidegate nodig. De basis was een berg goud van hier tot het toenmalige Tokio en de projectleiders waren geen kantklossende politici….

   2. cassandraclub Berichtauteur

    Ik zie het nog niet voor me Victor. Kinderen op Haiti allemaal een laptop geven, zodat ze daar geld mee kunnen verdienen.
    Er moeten toch ook kinderen zijn die voor een hongerloontje metaalertsen opgraven die nodig zijn om al die laptops te maken. Ik hoop trouwens dat er genoeg van die zeldzame metalen zijn om die miljoenen laptops te maken.

   3. Victor

    Juist om mensen niet voor hongerloontjes metaalertsen te laten opgraven, is het nodig ze te onderwijzen.
    Geld en voedsel neerkwakken doen we al lang, je moet de jeugd opleiden en dat is precies wat een laptop gaat doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s