Kan Nederland ooit zijn staatsschuld afbetalen ?

De Nederlandse staatsschuld bedroeg in 2008 347 miljard euro.
Kan dat bedrag ooit worden terugbetaald uit de rijkdommen die Nederland nu heeft ?
Ik denk het niet.

In de Nederlandse bodem zit nog 1400 miljard kubieke meter aardgas. Momenteel is de prijs 34 eurocent per kubieke meter. Dat brengt de totale waarde van het Nederlandse aardgas op: 476 miljard euro. Als we al ons aardgas zouden verkopen aan het buitenland, dan zouden we de schuld kunnen aflossen en nog geld overhouden.
Daar kleeft één groot probleem aan: dan hebben we zelf helemaal geen aardgas over. En dan moeten we Russisch aardgas kopen of peperdure olie.

Kan Nederland op een andere manier geld verdienen om de staatsschuld terug te betalen ?
Nee.
De afgelopen jaren is Nederland steeds meer geld gaan lenen: de staatsschuld loopt juist verder op. In 1990 bedroeg de staatsschuld 187 miljard en dat is in 18 jaar opgelopen tot 346 miljard.
Nederland draait met verlies en flink ook.
Op deze manier zal de staatsschuld nooit afgelost kunnen worden.

Maar in de toekomst als de economie weer uit het dal geklommen is, dan zullen we toch wel genoeg verdienen om de schuld af te lossen ?
Nee.
De energieprijzen stijgen en Nederland is afhankelijk van geïmporteerde energie uit het buitenland: steenkool, olie en energie in de vorm van voedsel.
We weten (en alle economen weten) dat de voorraden steenkool en olie op aarde eindig zijn en dat de prijs van deze grondstoffen zal blijven stijgen, naarmate ze schaarser worden.
In Nederland kunnen we nooit uit de rode cijfers komen als onze energierekening blijft stijgen.
De conclusie is eenvoudig: Nederland zal zijn staatsschuld nooit kunnen afbetalen.

Het onderpand voor die leningen wordt steeds minder waard. Het onroerend goed in Nederland is overgewaardeerd: de waarde zal de komende jaren gaan dalen. De waarde van de Nederlandse bedrijven en werknemers, de BV Nederland, is sinds de kredietcrisis sterk gedaald.
Net als bij Dubai en Griekenland komt er ook voor Nederland een moment dat beleggers het vertrouwen verliezen. De staatsschuld is zo hoog opgelopen en de vooruitzichten zijn zo slecht dat men de staatsleningen niet meer wil kopen. Zelfs het verhogen van de rente zal dan niet meer helpen. Het enige dat de regering dan nog kan doen is geld drukken om de uitkeringen en ambtenarensalarissen te betalen: inflatie.

De afgelopen 18 jaar steeg de Nederlandse staatsschuld gemiddeld met 24 miljoen euro per dag. Er moet nog steeds geld bij. Nederland leeft ver boven zijn stand.
Nederland zal de opgebouwde schulden nooit meer kunnen terugbetalen.
(mondje dicht, niet verder vertellen)

Advertenties

13 gedachten over “Kan Nederland ooit zijn staatsschuld afbetalen ?

  1. cassandraclub Berichtauteur

   Denk je dat de verdubbeling van de staatsschuld in 20 jaar tijd alleen komt door inflatie ?

   Het aardgas in de Nederlandse bodem en het onderpand van de staatsleningen(de BV Nederland) zijn dankzij die inflatie evenveel in prijs gestegen.

   De kern van dit verhaal: Nederland kan vanwege de te verwachten economische krimp, nooit meer alle sculd terugbetalen.

 1. John Jorna

  Ten eerste is de Nederlandse staatsschuld niet alleen schuld aan het buitenland, maar ook aan Nederlandse burgers en instellingen. bijvoorbeeld pensioenfondsen.
  Ten tweede exporteren we veel meer dan alleen aardgas.
  Ten derde verlenen we diensten aan het buitenland. Onze betalingsbalans is altijd positief. Van al die verdiensten neemt de staat haar aandeel. Daarmee wordt naast allerlei andere staatsuitgaven rente en aflossing van de staatsschuld betaald. Dat zal wel een fors deel van de economische groei opslokken, maar ik zie Nederland niet failliet gaan.

 2. hans groen

  Je moet naar de absolute staatsschuld kijken, maar naar de schuld tov BNP. Ook dien je de staatsschuld per capita te bekijken.
  Kijk maar even op sargasso zoals dit bericht
  http://sargasso.nl/archief/2008/11/19/staatsschuld-op-recordhoogte-niet/

  Dt plaatst zaken wel in perspectief Hans. Dus kunnen we onze schuld aflossen. Ja,hoor best wel. Is het verstandig? nee niet direct.

  ps: Onder de rechtse kabinetten van agt/ lubbers is de staatsschuld enorm toegenomen. Pas met Paars daalde het weer. Niet alleen door de aantrekkende economie maar ook door ander beleid inzake staatsschuld beheersing. Zo goed was lubbers nou ook weer niet.

  1. cassandraclub Berichtauteur

   Bedankt voor je reactie, Hans.
   Maar stel je eens voor dat het BBP gaat dalen, terwijl de schuld verder stijgt. Ik ben er niet gerust op.

 3. Rob Alberts

  Een gegarandeerde windstroom aan de kust.
  Een zekere getijdenstroom bij de afsluitdijk.
  Voldoende mogelijkheden om energie te winnen.
  Kennis en techniek zonneenergie ook in Nederland rendabel te maken.
  Kennis en energie om duurzame en energiezuinige systemen te ontwikkelingen in huizen, kantoren en fabrieken.

  Maar ja dan moet onze manier van denken wel om.

  Andere manieren van werken in de financiele sector is een start.
  Anders werken en denken m.b.t. energie moet.

 4. Pingback: Kan Nederland ooit zijn staatsschuld afbetalen? « Sp00kje Nieuws Punt NL

 5. Lugtigheid

  nederland kan zijn staatsschuld niet afbetalen omdat ze teveel mensen van het eigen volk heeft laten steriliseren, en daar zou je dan ook nog belasting voor moeten betalen. De volksverzekeringen zijn gebruikt om het eigen volk te steriliseren, ze dachten dat ze zo konden bezuinigen, maar ze hebben slechts meer schade aangericht en er is niets meer aan te doen.

  1. cassandraclub Berichtauteur

   Wat een raar idee. Het ligt mijns inziens niet aan het aantal Nederlanders of buitenlanders. We zullen in de toekomst nooit genoeg kunnen verdienen om onze huidige levenstandaard te kunnen rechtvaardigen.

 6. Lugtigheid

  vast, maar daarom moet je er rekening mee houden dat een ander in andere boeken leest en andere dingen doet ik had bijvoorbeeld veel belangstelling voor radio-techniek, later is daar digitale techniek bijgekomen en nog later micro-computers. En dan doe je niet veel moeite voor een chef, die je niet eens het minimumloon kan betalen

 7. Hans

  Dit bericht slaat nergens op. Natuurlijk kan de staatsschuld afbetaald worden. Nederland heeft een positief overheidssaldo in 2017, dus er is ruimte voor afbetaling. Het is alleen de vraag wat het kabinet met het geld gaat doen.

  Als partijen de AOW leeftijd gaan verlagen dan is het geld weer weg. Zoals het nu gaat gaat het prima.

  1. Hans Verbeek

   “Nederland heeft een positief overheidssaldo in 2017”
   Huh, is 2017 al voorbij? Niks van gemerkt.
   Had Nederland in 2016 een positief overheidssaldo? Nee toch.
   Ik help je hopen dat Nederland ooit een positief overheidssaldo zal krijgen. Als het zo ver is, dan kan ik eens uit gaan rekenen hoe lang het duurt voordat die schuld van honderden miljarden is afbetaald.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s