Adios El Nino

Afgelopen weken daalde de temperatuur van het zeeoppervlak in de Stille Oceaan tot normale waarde. De El Nino van 2009 – 2010 is voorbij.

Het afgelopen half jaar zorgde het warme oppervlak van de Pacific voor een opwarming van de atmosfeer. El Nino dumpt een berg warmte (energie) en waterdamp in de atmosfeer. Net als in 1998 werden tijdens deze El Nino hogere temperaturen gemeten.
In januari 2010 was de gemiddelde temperatuur, volgens de UAH-satelliet, 0,64°C boven het gemiddelde. Februari en maart waren ook warmer 0,61°C en 0,66°C respectievelijk. Maar april was alweer wat koeler 0,50°C.

De warmte die El Nino het afgelopen jaar in de atmosfeer dumpte zal snel weglekken naar het heelal. Met het verdwijnen van El Nino is de warmtebron uitgeschakeld. We kunnen de komende maanden een daling van de temperatuur verwachten. Net zoals na de El Nino van 1998 en 2007.
Het is natuurlijk niet te voorspellen hoe ver de atmosfeer zal afkoelen.

De volgende opwarming wordt pas over een paar jaar verwacht. Het duurt 3 tot 7 jaar voordat er voldoende zonne-energie in de oceaan is opgeslagen voor een nieuwe El Nino.
De zonne-activiteit is nog altijd laag en het is onduidelijk of dit gevolgen zal hebben voor de intensiteit van van de volgende El Nino, of op het aantal jaar dat we erop moeten wachten.

De temperatuursverschillen, die El Nino veroorzaakt zijn geen signaal van de klimaatverandering door CO2. De hoeveelheid energie, die de oceaan absorbeert uit het zonlicht is onafhankelijk van de CO2-concentratie in de atmosfeer.
Het is wel interessant om de afkoeling, het weglekken van warmte naar het heelal, te volgen. Het versterkte broeikaseffect, door de hogere CO2-concentratie, zou ervoor moeten zorgen dat de temperatuur minder snel daalt en hoger blijft tussen twee El Nino’s in.


In 1999 en 2007 was daar niets van te merken. De temperatuur zakte razendsnel terug naar het normale gemiddelde.

3 gedachten over “Adios El Nino

  1. Pingback: Tweets that mention Adios El Nino « Cassandraclub -- Topsy.com

  2. Pingback: Enter La Nina « Cassandraclub

  3. Pingback: Warmte-overdracht uit oceaan in beeld « Cassandraclub

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s