Slag om Chora – juni 2007

Drie jaar geleden vochten Nederlandse militairen in Uruzgan een zware veldslag uit om het gehucht Chora. Er vielen twee doden aan Nederlandse zijde: Timo Smeeshuijzen en sergeant Jos Leunissen. Ook de Amerikaan Roy Lewsader sneuvelde.

Om de Taliban terug te dringen werd er vanuit Tarin Kowt op 30 km. afstand met zware artillerie op het gebied geschoten, zonder dat er sprake was van een goede observatie en vuurleiding. De Australische militaire leiding heeft de Nederlanders gewaarschuwd dat hierdoor onschuldige burgers gedood werden.
Ook door de bombardementen van alle Nederlandse F-16’s, die op dat moment in Afghanistan waren, zijn onschuldige burgers gedood.
Journalisten en onafhankelijke waarnemers schatten dat er bij de slag om Chora 50 tot 80 burgers gedood zijn.

Het aantal burgerslachtoffers is niet precies vast te stellen. Het onderscheid tussen Talibanstrijder en burger is onduidelijk. En er zijn geruchten dat er ook burgers werden gedood door de Taliban of werden gebruikt als menselijk schild.
Hopelijk heeft de militaire leiding van de slag om Chora geleerd dat de inzet van F-16’s en houwitsers vermeden moet worden als er burgers in het strijdgebied zijn. Dat ze gebruikt worden als menselijk schild moet een reden zijn voor terughoudendheid.

De tientallen burgerslachtoffers blijven voor altijd een schandvlek op de Nederlandse missie naar Uruzgan. Doodzwijgen verandert daar niets aan.

Defensie gebruikt de Slag om Chora voor een propagandafilmpje
Geen woord over burgerslachtoffers.

Advertenties

Een gedachte over “Slag om Chora – juni 2007

  1. P.E. Middelkamp

    De Australiërs hebben wel vaker ruchtbaarheid gegeven aan de onprofessionele gevechtsmethoden, lomp gedrag en amateuristische uitrusting van de Nederlanders. In het kader daarvan werd ons leger “beggar’s army” genoemd.
    Deze op zijn eind lopende miljarden operatie heeft alleen maar bijgedragen aan de Amerikaanse bezetting van het land, waar nu voor 1000 miljard dollar aan mineralen en grondstoffen in de bodem zit.
    Niks uitroeien terroristen of Taliban; dit zouden wij gewoon verzetstrijders noemen in de situatie 40-45!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s