Peak-pensioen

De vette jaren zijn voorbij. Het Zwitserleven-gevoel is terug naar Zwitserland.
Langzaam begint onze prachtige oudedagsvoorziening af te brokkelen.

AOW
Gelaten accepteerden we dit voorjaar de verhoging van de AOW-leeftijd naar 66 jaar. Overal in Europa wordt de pensioengerechtigde leeftijd verhoogd, dus ook in Nederland.
De komende 30 jaar zullen steeds meer Nederlanders een AOW-uitkering krijgen. Na 1965 daalde het geboortecijfer, o.a. door de pil, zodat er steeds minder werkende Nederlanders de AOW-premies zullen storten in de pot.

Pensioen
De aanvullende pensioenen staan ook onder druk. De beleggingen van pensioenfondsen(aandelen en onroerend goed) dalen in waarde, in plaats van de gebruikelijke 3 tot 10% waardestijging per jaar. En het rendement op staatobligaties, de risicovrije beleggingen, is historisch laag.

Peak-kapitaal
De afgelopen jaren zijn grondstoffen snel duurder geworden. Zes jaar geleden kostte een vat olie $25; nu is dat $75.
Landen die zelf veel grondstoffen hebben, zoals Noorwegen en de oliestaatjes in de Perzische Golf, kennen dit probleem niet. Landen, die hun kapitaal verdienen met industrie, handel en diensten moeten de gestegen grondstofrekening zien te betalen. Dat betekent dat er minder kapitaal overblijft om leuke dingen van te doen. Minder geld voor onderwijs, voor de omroep, voor sociale voorzieningen en dus ook minder geld voor pensioen en AOW.

Het is alsof je het vakantiegeld dat je in mei krijgt, gebruikt om de verdubbelde elektriciteitsrekening te betalen. Daarna blijft er niet genoeg geld over om naar Thailand te vliegen…het wordt een weekje Renesse.

Over 15 jaar is het Nederlandse aardgas op en zullen we Noors of Russisch gas moeten kopen. Dan loopt onze energierekening nog sneller op. Er zal steeds minder geld overblijven voor ‘leuke dingen’, zoals pensioen. Nederland zal helemaal niets meer overhouden van het ‘vakantiegeld’.

De problemen van de pensioenfondsen zijn structureel. De tijd dat een belegging ieder jaar automatisch een rendement opleverde van 5% of meer is voorbij. De beleggers mogen al blij zijn met de 2% die staatsobligaties momenteel opleveren.
Het zijn de Grenzen aan de Groei, die ook de pensioenuitkeringen begrenzen.

Dit is de donkere versie van het pensioenverhaal.
Er is ook een optimistischer verhaal.

Deskundigen
Beleggingsexperts en economen denken dat de rente op staatsobligaties wel weer zal stijgen, naar het oude nivo (3 – 5%). Dan zijn de pensioenfondsen weer gered.
Maar dat verhaal komt uit de mond van de ‘deskundigen’, die de kredietcrisis pas zagen aankomen toen we er middenin zaten. Dat zijn de ‘deskundigen’, die al die ingewikkelde hypotheek-pakketten bedachten en doorverkochten. Dat zijn de ‘deskundigen’, die beweren dat de Grenzen aan de Groei, nog heel ver weg zijn en dat we er wel wat op zullen vinden als het zover is.

4 gedachten over “Peak-pensioen

 1. Pingback: Tweets that mention Peak-pensioen « Cassandraclub -- Topsy.com

 2. Paradox

  Wie weet ligt voor de landen behorende tot de OECD ‘piek economie’ al definitief in het verleden.
  De ‘supply factor’ kan wel eens flink onderschat zijn.

  Ik ben geen econoom, maar misschien worden structurele (toekomstige) aanbod tekorten van brandstoffen en metalen niet meegenomen (niet serieus genomen) in de berekeningen.

  Dat volgens “de gehanteerde modellen” we in een soort van oneindige aanbod wereld leven, dat er binnen no time ook op grootschalig niveau altijd wel goedkope alternatieven of substituten aanwezig zijn of gerealiseerd worden voor schaarse benodigde elementen of brandstoffen.
  Blijkt dat de reele wereld heel anders in elkaar steekt dan in menig economisch model (impliciet) aangenomen wordt en dat er dus wel degelijk (uiteindelijk) flinke grenzen zijn in aanbod van essentiele brandstoffen en mineralen waarvoor geen makkelijke substituten voor te vinden zijn…dient men behoorlijk aan de late kant en noodgedwongen nog eens goed te gaan nadenken hoe schaarste van aanbod flink mee te laten wegen in allerlei economische berekeningen.
  Maar wat niet gezien wil worden zal men ook niet snel zien (serieus nemen), maar ik kan natuurlijk de plank flink misslaan.

 3. Pingback: Pensioenproblemen zijn structureel « Cassandraclub

 4. Pingback: Waarin kunnen pensioenfondsen nog veilig beleggen? « Cassandraclub

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s