Brrr, een super-la-Nina

Het El Nino / La Nina fenomeen in de Stille Oceaan wordt door veel wetenschappers bestudeerd. Van mei 2009 tot mei 2010 was het oppervlaktewater in de Pacific warmer dan normaal: dat heet El Nino. Via het warme zeeoppervlak stroomt er veel extra warmte uit de oceaan naar de atmosfeer. Naast de Zon heeft de Aarde er tijdens El Nino een tweede warmtebron bij. Gedurende een El Nino warmt de atmosfeer dan ook tijdelijk op.
GISS, de klimaatafdeling van NASA, voorspelde dan ook dat 2010 (dankzij El Nino) het warmste jaar, sinds het begin van de metingen zou worden.

Ik volg de temperatuur van het oppervlaktewater in de Stille Oceaan nog geen drie jaar, sinds de La Nina van 2007-2008. Maar de temperaturen die momenteel waargenomen worden, heb ik de afgelopen jaren niet gezien. In onderstaand kaartje zie je gebieden waar de temperatuur van het zeeoppervlak 3 tot 5 graden onder de normale waarde is.

klik voor vergroting

De La Nina van 2010 – 2011 wordt waarschijnlijk nog kouder dan de vorige.

Hoe lang zal deze Nina aanhouden?
Dat is niet bekend en moeilijk te voorspellen. Het enige dat we zeker weten, is dat er een einde aankomt, zoals er ook aan migraine-aanval een eind komt. De vorige La Nina duurde een jaar.

klik voor vergroting


Waarom koelt de atmosfeer af tijdens La Nina?
De warmte uit de atmosfeer lekt weg naar het heelal. Dat verandert niet. Maar de Aarde mist, tijdens La Nina, de tweede warmtebron: het warme zee-oppervlak in de Stille Oceaan.
De atmosfeer wordt nu alleen opgewarmd door directe zonlicht en de andere oceanen.

Wat betekent La Nina voor het weer in Nederland?
In Nederland merken we weinig van La Nina. Ons weer wordt gedomineerd door de Atlantische Oceaan en die is veel constanter van temperatuur.
Wil je weten of we een zachte winter krijgen of een schaatswinter: houd dan de Noord Atlantische Oscillatie (NAO) in de gaten. Is de NAO negatief, dan krijgen we een koudegolf.

Het weer voorspellen blijft heel erg moeilijk. Het gemiddelde weer, het klimaat, voorspellen is net zo moeilijk. Er komt veel meer bij kijken dan alleen CO2.

Een gedachte over “Brrr, een super-la-Nina

  1. John Jorna

    Beste Hans,
    Terwijl de Grote Oceaan kouder is, is de Indische Oceaan warmer dan anders. Zo worden de heftige moessonregens in Pakistan verklaard. Wat dit oplevert voor de gemiddelde temperatuur voor de aarde als geheel kan ik niet berekenen. Dat is voor de meteorologen al een immens probleem. In het Himalayagebergte zal boven de sneeuwgrens waarschijnlijk ook meer sneeuw gevallen zijn. Ook dat heeft weer gevolgen voor de temperatuur. De opwarming wordt door meer reflectie tegengegaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s