Pensioenproblemen zijn structureel

De pensioenfondsen zagen de crisis van 2008 niet aankomen. Ze werden volkomen verrast door de daling van de aandelenkoersen. De duurbetaalde beleggingsexperts van de fondsen werden verrast door de dalende waarde van Amerikaans vastgoed.
Hadden ze de daling wel zien aankomen, dan hadden ze misschien maatregelen genomen.

De pensioenfondsen zagen de daling van de rente op staatsobligaties ook niet aankomen. Daardoor zakt de dekkingsgraad opnieuw onder de norm. Kennelijk bezitten de experts van de fondsen niet over voldoende kennis en inzicht om op dit soort incidenten te anticiperen.

Nu beweren de pensioenfondsen dat het slechts een kwestie is van rekenregels. Het ligt aan de dagwaarde, die ze moeten gebruiken bij berekening van de dekkingsgraad. Met andere rekenregels valt het allemaal mee.

Maar stel je nu eens voor dat de rente op staatsobligaties voortaan altijd zo laag blijft.
Stel je nu eens voor dat de vastgoed-portefeuilles (shopping-malls, kantoorgebouwen) in de VS nog minder waard worden. Stel je nu eens voor dat de aandelenkoersen de komende jaren constant blijven.
Dan blijven de pensioenfondsen in problemen.

Pensioenfondsen zijn eigenlijk banken. Ze lenen het ingelegde geld uit en hopen voldoende rente op te kunnen strijken om waardevaste pensioenen te kunnen betalen.
Dat kan alleen in een groeiende economie. In een krimpende economie worden investeringen (beleggingen) steeds minder waard.
Als de economie niet meer groeit, dan kunnen de pensioenfondsen nooit hun verplichtingen nakomen.

De afgelopen 7 jaar is de prijs van een vat aardolie verdrievoudigd, van $25 naar $75 dollar per vat. De olie zal nooit meer zo goedkoop worden als in 2005.
Als we de aardolie van steeds verder weg en uit steeds diepere aardlagen moeten halen, dan moet die olie meer kosten. De tijd van goedkope olie is voorbij.
Aardgas, steenkool en uranium zullen ook duurder worden. Onze energierekening zal blijven stijgen.

Doordat energie duurder wordt, kan de economie niet meer groeien. We moeten alle zeilen bijzetten (stimuleringsmaatregelen, deeltijd-ww, de staatsschuld laten oplopen) om de huidige status-quo te handhaven.
Economen en beleggingsexperts geloven nog altijd dat onroerend goed en aandelenportefeuilles in waarde zullen blijven stijgen. Ze negeren peakoil en beseffen niet dat de pensioenproblemen structureel zijn.

zie ook: peak-pensioen

6 gedachten over “Pensioenproblemen zijn structureel

 1. Rob Alberts

  Tja, op allerlei manieren krijgen wij de berichten dat het minder moet.
  Jammer dat dat vooral gesputter geeft.
  En uiteindelijk zal blijken dat het met nog meer minder moet.
  Alleen het gesputter kan dus steeds meer worden.
  Vriendelijke groet.

 2. h.groen

  Toch is er een uitweg. Accepteer een lagere pensioenuitkering. Dat lijkt voor veel mensen een nachtmerrie, maar dat is het niet.
  Pensioenen worden gebaseerd op gewenst inkomen dat veelal bepaald bij het hoogtepunt van een persoon inkomen gedurende zijn carriere. Daar spaart die persoon voor.

  Bij aanvang van onze carriere ligt deze laag, rond de 45 jaar bereiken we de top van ons inkomen die dan nagenoeg op hetzelfde niveau blijft totdat we met pensioen gaan.

  Wat iedereen vergeet dat onze persoonlijke lasten zich als een hyperbool gedragen.Als de kinderen uit huis zijn, dalen de kosten significant voor ouders. Bereiken ze de leeftijd van 65 is de hypotheek ook afgelost. Daarnaast wijzigt het uitgave patroon dramatisch. We geven dan niet elk jaar geld uit aan nieuwe tv, mobieltjes, etc. Ons behoeftepatroon daalt aanzienlijk naarmate we ouder worden.

  Het merkwaardige feit ontstaat dan, dat we nog steeds voor een pensioen sparen die een inkomen nastreeft alsof we nog steeds 40-45 jaar zijn, met het bijbehorende uitgavepatroon.

  De mensen die nu met pensioen gaan, leven dan ook zeer ruim. Ze vertrekken naar het buitenland[spanje] om daar continue te verblijven. Daarbij liggen de kosten in die landen ook veelal lager. Dus als god in spanje. Menig pensionado heeft na levensbeeindiging nog genoeg vermogen over. Leuk nieuws voor de nabestaanden, maar het toont wel aan dat we aan het ‘oversparen’ zijn.

  We moeten op een andere manier omgaan met onze pensioenen. Dat gaat niet alleen om rekenregels, maar ook de wijze waarop wij sparen. Van een goed pensioen genieten gun ik iedereen, maar er wordt nu gestreefd naar inkomens die totaal niet in verhouding staan met de uitgave patronen. Het kan dus makkelijk een tandje minder. Al zal die boodschap moeilijk te verkopen zijn.

  1. cassandraclub Berichtauteur

   Mee eens, Hans.
   Maar….. uiteindelijk zal de economie nog verder inzakken. Er was een tijd dat er nog geen AOW was en nog geen pensioen. Misschien gaan we wel weer terug naar die tijd.
   Ik heb geen idee hoe snel de economie gaat krimpen, maar de groei is definitief voorbij.

 3. paradox

  Helder verhaal Hans.

  Gechargeerd is mijn opvatting dat onze samenleving (maatschappij)is gebaseerd op geld.
  En dat geld is gebaseerd op energie.

  Vanwege de energie component zie ik het vrijwel als onvermijdelijk dat we over enkele jaren ‘niet op voldoende niveau’ de pensioenen kunnen handhaven.

 4. Pingback: Waarin kunnen pensioenfondsen nog veilig beleggen? « Cassandraclub

 5. Pingback: Dekkingsgraad - Franchise Wiki - Voor al uw franchiseinformatieFranchise Wiki | Alle informatie over franchise, franchising en franchise formules

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s