Peak-CO2-uitstoot

De bron van de menselijke CO2-uitstoot zijn de fossiele brandstoffen. Iedereen weet dat die ooit zullen opraken. Er wordt heel veel onderzoek gedaan om nog nieuwe voorraden van steenkool, aardgas en olie te vinden. Maar het lijkt erop dat we het overgrote deel al hebben ontdekt.

In Groot-Brittannië is bijna alle steenkool in de bodem al opgestookt.
Nederland heeft het grootste deel van het aardgas al verbruikt.
In Saoedi-Arabië is de helft van de olie al opgepompt.
Waarschijnlijk heeft de mensheid de helft van de winbare fossiele brandstoffen al uit de bodem gehaald.

Dat betekent dat ook de helft van de CO2-uitstoot die de mensheid kan produceren al plaatsgevonden heeft.

Het tempo waarmee fossiele brandstoffen gewonnen worden, neemt niet langer toe.
De produktie van aardolie is al 5 jaar lang constant, men verwacht dat de produktie zal dalen. Olie oppompen uit de diepzee is een stuk lastiger dan olie winnen in de Arabische woestijn.
De winning (en het gebruik) van steenkool neemt nog wel toe. Maar ook daar zit een bovengrens aan, die binnen 10 jaar zal worden bereikt.

De enige manier om CO2 te produceren is het verbranden van fossiele brandstoffen. De CO2-uitstoot houdt gelijke tred met de winning van fossiele brandstoffen. In dit decennium bereikt de winning van olie, gas en steenkool het maximum. Dan bereikt de mensheid in dit decennium ook peak-CO2-uitstoot.

Je kunt speculeren over de gigantische olievoorraad in de teerzanden (in Canada en Venezuela) en leisteen. Maar dat betekent niet dat die olie ooit wordt gewonnen en voor extra CO2-uitstoot zal zorgen.
Er zijn enorme steenkoollagen ontdekt in Alaska, maar dat maakt het niet makkelijker om die steenkool naar boven te halen en naar elektriciteits-centrales te vervoeren.
Voorlopig ligt er nog geen weg naar die steenkool en er wonen nog geen mijnwerkers.

De hoge olieprijs in 2007 en 2008 maakte economische groei onmogelijk. In Europa en de VS daalde de CO2-uitstoot tijdens die recessie.
In de toekomst zal de prijs van olie, aardgas en steenkool zo hoog oplopen dat we er minder van zullen gebruiken. Naarmate het moeilijker wordt om fossiele brandstoffen te winnen, zal de CO2-uitstoot gaan dalen.

Uiteindelijk zal de menselijke CO2-uitstoot zo klein worden als het was voor de Industriële Revolutie.
Op een geologische tijdschaal is het Tijdperk van de Menselijke CO2-uitstoot slechts een korte piek, die samenvalt met het Tijdperk van de Fossiele Brandstoffen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s