Wordt de Zon wakker, of wordt de Zon zwakker


Klimatologen denken dat het zwakke magneetveld van de Zon tijdens de 16e en 17e eeuw de oorzaak was van de wereldwijde afkoeling in die periode, de Kleine IJstijd. De sterkte van het magneetveld van de Zon kan min of meer worden afgelezen uit het aantal zonnevlekken.
Weinig zonnevlekken betekenen een zwak magneetveld en als dat langere tijd (tientallen jaren) verzwakt blijft, dan kan dat op Aarde zorgen voor afkoeling.

In het begin van de 19e eeuw was er opnieuw een periode met weinig zonnevlekken, het Dalton-minimum. Ook in die periode was het aanmerkelijk koeler dan de afgelopen eeuw.
De afgelopen eeuw was het magneetveld van de Zon een stuk sterker. Natuurlijk hebben wetenschappers die periode tot de normale situatie bestempeld, hoewel daar strikt genomen geen goed reden voor is.

Het magneetveld van de Zon voorspellen is erg moeilijk. De zon-voorspellingsexpert van NASA heet Dr. David Hathaway. Uit zijn laatste voorspellingen blijkt dat we eigenlijk geen idee hebben hoe de Zon en haar magneetveld zich ontwikkelen.
Aan het eind van zonnecyclus 23, in september 2007, dacht Hathaway dat zonnecyclus 24 op het maximum een zonnevlekkengetal zou halen van 150. Dat is meer dan cyclus 23 (1997-2008), die op het maximum een zonnevlekkengetal van 120 bereikte.
Volgens NASA zou de Zon juist sterker worden.

In december 2009 stelde Hathaway de voorspelling naar beneden bij. Bij nader inzien verwachtte hij dat cyclus 24 zou pieken in 2013 met een zonnevlekkengetal van ongeveer 80.

In oktober 2010 gaat Hathaway nog iets lager zitten op een maximum-zonnevlekkengetal van 66, in de zomer van 2013. Heel wat lager dan de 150 van 3 jaar geleden.

Voor Hathaway is het vervelend, maar het is niet wereldschokkend.

Behalve als de invloed van de Zon op de temperatuur op Aarde groter blijkt te zijn dan we tot nu toe dachten. Als zonnecyclus 24 gevolgd wordt door nog een zwakke zonnecyclus (25), dan zou dat een wereldwijde afkoeling tot gevolg kunnen hebben.

Er zijn wetenschappers, die menen dat het zwakke magneetveld van de Zon in de afgelopen jaren, nu al gevolgen heeft voor het klimaat op Aarde.
Hoe dan ook: we kunnen er niets aan veranderen.

Het actuele zonnevlekkengetal kun je vinden op de mooie website van het Solar Influences Data Analysis Center (SIDC) in België.
Nog interessanter is misschien de Ap-index, een maat voor het magneetveld van de Zon.

Het zonnevlekkengetal is al iets aan het stijgen, maar de Ap-index blijft nog altijd laag.

4 gedachten over “Wordt de Zon wakker, of wordt de Zon zwakker

 1. Rob Alberts

  Vreemd dat sommigen denken dat menselijk handelen grote Natuurkrachten kan beinvloeden.
  Wordt de mens wakker of wordt de mens zwakker?
  Vandaag vind ik het een plezierige nazomerdag.
  Het beinvloedt mijn humeur.
  Duidelijk is dat de zon mij beinvloedt en daar kan ik niets aan veranderen.
  Dit is weer een helder en verduidelijkend blog!

  Vriendelijke groet uit Amsterdam-ZuidOost

 2. paradox

  Hans, dank voor de update!
  En de afgelopen week waren er na een periode met wat hogere activiteit weer twee zonnevlekloze dagen te noteren.

 3. Pingback: Nieuwe NASA-prognose voor zonnevlekken « Cassandraclub

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s