Op weg naar Cancun 4: zeespiegelstijging

Cancun ligt aan zee en op de klimaatconferentie zal dan ook gesproken worden over de zeespiegelstijging, die veroorzaakt wordt door de klimaatverandering.

Voorspellen hoeveel de zeespiegel zal stijgen is erg moeilijk. We weten niet hoeveel het zal opwarmen en we weten niet hoe snel het landijs op Groenland en Antarctica zal smelten.
Dijkenbouwers en adviseurs van de regering in de Deltacommissie zijn blij met die onzekerheid en kloppen de mogelijke stijging flink op. Inclusief de bodemdaling (in Nederland) zou de zeespiegel 1 m. 20 kunnen stijgen tot het jaar 2100.
Klimaatverandering is een business-opportunity.

Hoogleraar zeespiegelstijging Pier Vellinga, de expert in Nederland, vindt het rapport van de Deltacommissie “helder en visionair”. Kennelijk is de wetenschapper Vellinga niet op de hoogte van de laatste metingen van de zeespiegelstijging.

De University of Colorado meet al 15 jaar de zeespiegelstijging met satellieten.
In 2007 was de gemiddelde zeespiegelstijging over de meetreeks van 13 jaar: 3,5 mm/jaar. Dat betekent een stijging van 35 cm tot het jaar 2100.

De afgelopen 3 jaar zijn de metingen gewoon doorgegaan, zonder dat professor Vellinga er aandacht voor had. De reeks van satellietmetingen is langer geworden en geeft nu een gemiddelde aan van 3,1 mm/jaar.

zeespiegelstijging neemt af tot 31 cm per 100 jaar

In bovenstaand plaatje valt op dat het laatste half jaar de zeespiegel zelfs daalt. Dat is een gevolg van La Nina, het afkoelen van de Stille Oceaan.

De Deltacommissie gaat er nog altijd vanuit dat halverwege de komende eeuw, de zeespiegel veel sneller zal gaan stijgen. De Deltacommissie gaat er ook nog altijd vanuit dat er jaarlijks een bedrag van 1 tot 1,5 miljard euro moet worden uitgetrokken voor de waterbouwkundige industrie, de dijkenbouwers.
Dat advies dateert echter van voor peakoil en de bijbehorende financiële crisis.

Na september 2008 is er een nieuwe realiteit ontstaan, waarin de zeespiegelstijging wel meevalt en waarin er geen geld meer is voor onzinnige dijkverhogingen.

Ik ga naar Cancun en ik neem mee: mijn zwembroek, mijn zonnebril, een dubbele dip en een schep en een emmertje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s