Die 2 graden opwarming zijn heilig verklaard

Tijdens de klimaattop in Cancun zal er veel gepraat worden over de 2 graden opwarming, die ons de komende eeuw staat te wachten. Dat de klimaatmodellen van het IPCC bij ongewijzigd beleid gemiddeld uitkomen op 2 graden opwarming is geen toeval. De parameters en functies in de modellen zijn niet willekeurig gekozen.

Wetenschappelijke twijfel
De modellenbouwers gaan er vanuit dat de opwarming door CO2 versterkt zal worden door andere broeikasgassen als methaan en waterdamp. Men neemt aan dat hoeveelheid waterdamp in de atmosfeer zal stijgen. Maar de opwarming van de afgelopen 40 jaar heeft nog niet geleid tot meer waterdamp of methaan.
Het IPCC kan ook modellen maken, waarin de concentratie waterdamp niet stijgt. Maar die modellen halen het Assessment Report niet, omdat de opwarming ver onder de 2 graden blijft.

Een andere discutabele factor in de modellen van het IPCC is bewolking.
Er zijn sterke aanwijzingen dat meer bewolking leidt tot afkoeling. Maar ondanks, dat kiest het IPCC uitsluitend voor modellen waarin de bewolking niet zal toenemen of waarin een lichte toename van bewolking niet leidt tot afkoeling. Het lijkt net alsof het klimaatpanel bewust kiest voor klimaatmodellen, die leiden tot een versterkte opwarming.

Politieke afweging?
De gemiddelde opwarming, berekend uit alle klimaatmodellen is 2 graden Celsius. Dat klinkt indrukwekkend. Die 2 graden moeten een schokeffect bewerkstelligen.
Waarom formuleert men niet 1 graad opwarming in 2050? Of 0,5 graden in 2025?
Die 2 graden zijn zorgvuldig gekozen bangmakerij.
De opwarming tussen het eind van de Kleine IJstijd en het jaar 2000 (180 jaar) bedroeg 0,8 graden. En het IPCC wil ons wijsmaken dat we nu in 90 jaar een twee keer zo grote stijging gaan meemaken.

Het IPCC heeft hoog ingezet met die 2 graden en nu kan men niet meer terug. Terugkrabbelen naar 1 of 1,5 graad is gezichtsverlies, is toegeven dat de sceptici een beetje gelijk hadden. Die 2 graden opwarming zijn heilig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s