In de ban van de opwarming

Liesbeth van Tongeren trok mijn aandacht met bovenstaande tweet. De koude winter van vorig jaar en de huidige koudegolf zouden het gevolg zijn van de opwarming van het poolgebied. Dat klinkt tegenstrijdig, daarom heet dit verschijnsel de Arctische Paradox.

In de zomer smelt er door warme zeestromingen meer poolijs weg. Volgens de theorie beinvloedt dat verschijnsel de luchtcirculatie in het Noordpoolgebied zodat de koude lucht wegstroomt over Noord-Amerika en Europa.

Dit verschijnsel komt veel vaker voor. Er waren ook koude winters in de 20e eeuw (1929, 1947, 1956, 1963) toen er geen sprake was van afsmelten van het Noordpoolijs.
En in 2007, toen er zeer veel Noordpoolijs wegsmolt, kwam er helemaal geen strenge winter.

De luchtdrukverdeling in het noodpoolgebied wordt door meteorologen weergegeven met de Arctische Oscillatie (AO). In de winter van 2010 bleef de AO lange tijd negatief. Maar de afgelopen 60 jaar is er geen duidelijke trend te zien.

Het lijkt erop dat de hoeveelheid zeeijs geen directe gevolgen heeft voor de AO. Maar er zijn wetenschappers die toch een effect menen te zien. Vorig jaar dacht men nog dat de negatieve waarde van de AO juist de oorzaak was van een opwarming van de Noordpool.

Ik kan me voorstellen dat het gezellig was met alle klimaatactivisten in Cancun. Maar ik hoop dat Liesbeth van Tongeren weer snel beide benen op de grond zet. Als je beweert dat klimaatverandering leidt tot warmere winters én ook tot koudere winters, dan schiet de gemiddelde Nederlander brullend in de lach.

PS: we zijn nog niet van de winter af: de Arctische Oscillatie zal tot Nieuwjaar negatief blijven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s