Olie eindelijk duur genoeg om naar boven te halen

Elke dag is er wel een nieuwsbericht om in een groter verband te plaatsen.
Er wordt in Schoonebeek in Drenthe weer aardolie gewonnen.
Een vat olie van 159 liter levert tegenwoordig $90 op en daarom loont het de moeite om nieuwe installaties te bouwen en met kunst- en vliegwerk (en hete stoom) de olie naar boven te halen.

Er is veel geld en energie geïnvesteerd. En voor ieder vat aardolie moet er nog meer energie geinvesteerd worden. Elektriciteit voor de pompen en zuiveringsinstallatie. Aardgas om stoom te maken.
Een deel van de energie, die in de gewonnen aardolie zit, gaat alweer verloren bij de winning van de aardolie. Hoe groot zou de netto-energie-opbrengst of Energy Return on Energy Invested (EROEI) zijn?

De overheid rekent zich alvast rijk. De aardolie brengt behoorlijk wat geld in het laatje. Hoewel? Wie zal de Nederlandse aardolie gaan kopen en gebruiken?
Als het goed gaat, zullen er 15.000 vaten per dag geproduceerd kunnen worden. Wordt het benzine die de gewone Nederlanders zullen gaan betalen? Wordt het kerosine die de F-16’s van de Luchtmacht er doorheen zullen jagen?

Het is voor mij nog maar de vraag of we er netto veel wijzer van worden. Die 15.000 vaten per dag is minder dan 2% van het totale Nederlandse verbruik.
Het lijkt mij verspilling van het kostbare aardgas om kokend hete stoom te maken en daarmee de grond op 800 m. diepte te gaan verwarmen.

2 gedachten over “Olie eindelijk duur genoeg om naar boven te halen

  1. Paradox

    “Die 15.000 vaten per dag is minder dan 2% van het totale Nederlandse verbruik”.

    Dat wil ik graag benadrukken, 15000 (dure) vaten per dag op een totaal verbruik van bijna 1000000 vaten per dag.
    Ik hoorde onlangs iemand beweren dat Nederland weer in zijn eigen olievoorziening gaat voorzien en daardoor veel minder afhankelijk zal worden van buitenlandse olie. Dat is heel optimistisch gedacht…

  2. Pingback: 130 of 110 « Cassandraclub

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s