Nieuwe NASA-prognose voor zonnevlekken

Mensen, die denken dat CO2 belangrijker is voor het klimaat dan de Zon, hoeven niet verder te lezen. Voor klimaatsceptici is dit een interessant berichtje.

David Hathaway, de zon-expert van NASA, heeft opnieuw zijn prognose voor zonnecyclus 24 bijgesteld. Het blijkt ontzettend moeilijk om de zonne-activiteit te voorspellen.
In september 2007, dacht Hathaway dat zonnecyclus 24 op het maximum een zonnevlekkengetal zou halen van 150. Hij verwachtte meer zonnevlekken dan tijdens cyclus 23 (1997-2008), met een maximaal zonnevlekkengetal van 120.

In december 2009 stelde Hathaway de voorspelling naar beneden bij. Hij gokte dat cyclus 24 zou pieken in 2013 met een zonnevlekkengetal van ongeveer 80.
In oktober 2010 gaat Hathaway nog iets lager zitten op een maximum-zonnevlekkengetal van 66, in de zomer van 2013.
En zelfs de 66 bleek te hoog ingeschat: Hathaway denkt nu aan een maximum van 59.

(klik voor een vergroting)


Van 1645 tot 1715 maakte de Zon 6 cycli door met bijzonder weinig zonnevlekken. Deze periode noemen astronomen het Maunder-minimum. In deze periode koelde de atmosfeer sterk af: klimaatdeskundigen spreken van de Kleine IJstijd.
Tussen 1800 en 1830 waren er ook weinig zonnevlekken: men noemt de cycli 5, 6 en 7 ook wel het Dalton-minimum. Ook toen was het een stuk kouder dan in de 20se eeuw.

Zonnecyclus 24, die zal duren tot 2020, wordt een kopie van cyclus 5. Niemand, ook niet David Hathaway, heeft een idee wat er daarna gebeurt. Blijft de Zon daarna nog 25 jaar in rust? Of wordt de Zon weer zo actief als tussen 1970 en 2000?

4 gedachten over “Nieuwe NASA-prognose voor zonnevlekken

 1. thoma schoovaerts

  LEUGENS, we hebben vandaag 9 maart 2011 137! zonnevlekken en al vele uitbarstingen gehad de laatste weken, de nieuwe cyclus word heel hevig en is al zeer goed aan de gang !

  1. cassandraclub Berichtauteur

   Je kunt altijd bij Dr. Hathaway gaan klagen over zijn prognose. Misschien hanteert hij een ander zonnevlekkengetal.

   Wat denk jij dat de invloed van de zonneactiviteit zal zijn op het aardse klimaat?
   En moeten we ons dan nog zorgen maken over onze CO2-uitstoot of alleen maar over de zon?

   1. Rudmer

    De zon heeft zeer zeker veel invloed op het klimaat, als een golfbeweging. Maar daar komt (MI) het CO2 effect nog eens over heen. Als een stijgende lijn.

    Hoop ook dat CO2 uiteindelijk helemaal geen effect blijkt te hebben, maar vrees het ergste helaas. Zou bijna onwaarschijnlijk zijn als het niet zo was……

 2. cassandraclub Berichtauteur

  @Rudmer: op de Zon hebben we geen enkele invloed.

  Misschien is CO2 mede-oorzaak van de opwarming. Door het opraken van aardolie en steenkool worden we gedwongen om de CO2-uitstoot te beperken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s