Democratie maakt aardolie duur

Is het toeval dat een opstand tegen een dictator de olieprijs doet stijgen?
Vast niet. Dankzij een dictator is de olieprijs juist zo laag gebleven.
Kijk naar het gebied waar de belangrijkste olieproducenten liggen en zoek de democratie.

In 1951 nationaliseerde Mohammed Mossadegh de Iraanse oliewinning tot ontzetting van de Britten en de Amerikanen. De CIA begon een propagandacampagne (Operation Ajax) tegen Mossadegh en kocht enkele belangrijke oppositieleiders om. In 1953 werd Mossadegh gearresteerd en werd de Sjah op de troon geinstalleerd. De olie kon weer rijkelijk naar het Westen geëxporteerd worden.

Zesentwintig jaar later (1979) kwam het Iraanse volk in opstand tegen de sjah van Perzië. De Iraanse olieproduktie stokte en er kwamen 4 miljoen vaten per dag minder op de wereldmarkt op een totaal van 66 miljoen vaten per dag. De olieprijs schoot 150% omhoog van $13 naar $34.
Het wegvallen van de Libische olieproduktie (1,6 milj. Vaten) op een totaal van 88 miljoen vaten is minder schokkend en leidt tot een bescheiden prijsstijging.

In olieproducerende landen zijn vaak dictators aan de macht. Het maakt de oliewinning wat makkelijker. De protesten tegen de oliewinning van het Ogoni-volk in Nigeria werden op verzoek van Shell de kop ingedrukt door de militaire dictatuur. Een dictator omkopen is goedkoper dan het opruimen van milieuvervuiling en het compenseren van gezondheidsschade bij de bevolking.
BP moest de schade van de Deepwater Horizon-ramp wel vergoeden en ging daardoor bijna failliet.

In een dictatuur hoeven de olieopbrengsten niet eerlijk verdeeld te worden. Nu Saddam Hoessein weg is, willen de Koerden het liefst alle olieopbrengsten voor de eigen regio houden. In Soedan bleek het etnisch conflict over olie zo diep geworteld, dat het land in tweeën werd gesplitst. Ook in Libië speelt een regionale tegenstelling een hoofdrol. Het olierijke oosten is al losgeweekt uit de macht van dictator Khadafi.

Eerbiediging van mensenrechten, zorg om het milieu en eerlijke verdeling van olie-opbrengsten maken aardolie duurder, veel duurder. Wij willen niet dat de benzine, kerosine en diesel duurder worden. We willen eigenlijk dat de dictators aan de macht blijven.


Bron: Kjell Aleklett (voorzitter ASPO-international)

Advertenties

Een gedachte over “Democratie maakt aardolie duur

  1. braaf

    Nee hoor, ik wil dat ze die zwarte troep zelf houden en de kraan naar het Westen dichtdraaien zodat al die luie bejaarden hier eindelijk de fiets gaan pakken en andere energiebronnen doorontwikkelen. Hoe sneller hoe beter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s