Mars, een onbereikbare droom

Ik ben opgegroeid met beelden van de maanlandingen en de USS Enterprise op weg naar de final frontier. Het leek me logisch dat er binnen 30 jaar ook mensen naar Mars zouden gaan. Maar na het beëindigen van het Space Shuttle-programma loopt de bemande ruimtevaart op zijn eind. Mars is een onbereikbare droom voor de mensheid.

De investeringen die nodig zijn voor en bemande missie naar Mars zijn gigantisch. Het ruimteschip zal inclusief de terugreis ca. 18 maanden onderweg zijn.
De bemanning, minimaal 3 personen, moet voor die periode voedsel, water en zuurstof meenemen. Bijtanken onderweg is er niet bij. Omdat de bemanning heel lang in gewichtsloosheid zal verkeren, moeten ze meer bewegingsruimte hebben dan de astronauten die in de jaren 70 naar de Maan gingen.

De raketmotor van de Marslander zal veel groter (en zwaarder) moeten zijn dan die van de maanlander. De Marslander moet veel meer brandstof meenemen om aan de zwaartekracht van Mars te ontsnappen. Ik neem aan dat de bemanning wel wil terugkeren.

De benodigde investeringen in mankracht, energie en grondstoffen zijn zo groot dat ze niet door één natie kunnen worden opgebracht. Misschien is een Mars-missie nog wel mogelijk als de gehele mensheid daar gezamenlijk de schouders onderzet. Maar ik ben bang dat we al teveel goedkope fossiele brandstoffen en makkelijk winbare metalen hebben verspild aan automobielen, vliegtuigen en smartphones. Om het huidige aardolie- en grondstoffenverbruik te kunnen betalen moeten er al financiële truuks worden toegepast.

Het wordt een stuk makkelijker als je robots naar Mars stuurt i.p.v. kwetsbare mensen. De robots hoeven nooit meer terug te komen, dat scheelt al de helft aan brandstof en een loodzware raketmotor. Verder hoef je geen zuurstof, voedsel en water mee te nemen.
Voor de mens zal Mars onbereikbaar blijven. Over een robotmissie naar Mars zou je nog kunnen dromen, zoals ze op visionair.nl doen.

3 gedachten over “Mars, een onbereikbare droom

 1. Verrekijker

  Dat geldt als je wilt terugkeren, Hans. Als de astronauten op Mars achterblijven, wordt het een heel andere situatie. Op Mars is er water in de vorm van ijs en volop kooldioxide. Je kan in principe met behulp hiervan een behoorlijk grote kolonie opzetten.

  Volgens sommige berekeningen kost een enkeltje Mars voor vier astronauten rond de twee miljard euro. Veel geld, maar een koopje vergeleken met wat de oorlogen in Afghanistan en Irak kostten: over de duizend miljard. Daar hebben we dan klaarblijkelijk wel geld voor…

  1. cassandraclub Berichtauteur

   @Verrekijker: er zijn wel grondstoffen voor een leven op Mars (water, zuurstof, koolstof), maar is er ook voldoende energie om te leven?
   Neem je grote zonnepanelen mee?
   Neem je zaden mee van de aarde en zullen die wel hard genoeg groeien in het beetje zonlicht dat Mars ontvangt?

   Geld is geen probleem, Verrekijker, dat kun je gewoon aanmaken. Het draait allemaal om energie, het universele betaalmiddel.

 2. Pingback: Mars, de volgende stap voor de mensheid? « Visionaire berichten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s