Metalen en mineralen essentieel voor groei

foto via FlickrCC

Onze industriële maatschappij valt stil zonder metalen en essentiële mineralen. De metalen zijn essentieel voor produktie en transport van energie, voor machines, voor voertuigen (inclusief landbouwvoertuigen) en voor wegen en leidingen. De moderne electronische industrie kan niet zonder een grote groep zeldzame metalen en andere elementen, die loopt van antimoon tot zink. Winning van deze elementen wordt moeilijker en sommige worden snel schaars.

In principe kun je eindige grondstoffen niet op duurzame wijze exploiteren: elke vorm van grondstofverbruik, brengt het ‘opraken’ dichterbij.
Maar tijdens de 20ste eeuw zorgden verbeteringen in de techniek ervoor dat de economisch winbare reserves van de meeste mineralen steeds groter werden. De ertsen werden steeds armer naarmate de makkelijk winbare reserves uitgeput raakten, maar deze trend werd gecompenseerd door toepassen van nieuwe technologie en goedkope energie in mijnbouw en zuivering. Door globalisering werden ook grondstofvoorraden in lage lonen landen op andere continenten economisch winbaar. Recycling en substitutie droegen er ook aan bij dat prijzen laag bleven.

Aan dat tijdperk lijkt een eind gekomen. In het afgelopen decennium is de produktie van veel economisch belangrijke grondstoffen niet verder toegenomen en soms zelfs afgenomen; terwijl de prijzen juist sterk stijgen. Recente artikelen wijzen op de gevolgen van stijgende prijzen, de uitputting van mijnen en afname van de erts-kwaliteit.

De US Geological Survey laat zien dat de binnenlandse produktie van veel mineralen al over het hoogtepunt heen is.
Produktie van bauxiet piekte in 1943, koper in 1998, ijzererts in 1951, magnesium in 1966, fosfaat in 1980, tin in 1945, titanium in 1964 en zink in 1945.

Een paar voorbeelden uit de praktijk:

IJzer:
Duizenden jaren maakte smeden ijzeren werktuigen uit ijzererts in de vorm van Goethiet met houtskool als brandstof. In het recente verleden gebruikte men hematiet, een ijzerts van lagere kwaliteit. Maar dat moest men in hoogovens verhitten met cokes als brandstof. Vandaag de dag wordt er steeds vaker taconiet gebruikt, dat minder dan 30% hematiet en magnetiet bevat.

Goud:
Volgens Julian Philips zullen de makkelijk winbare goudafzettngen binnen 20 jaar uitgeput zijn.

Zeldzame aardmetalen:
Een groep van 17 zeldzame aardmetalen, waaronder anthanum, neodymium, europium, en yttrium wordt gebruikt in moderne electronica, zoals kleuren TV’s, flatscreenTV’s en batterijen voor medische apparaten en elektrische voertuigen. Verder worden ze toegepast in olieraffinaderijen, straalmotoren, raketten, satellieten en bij de fabricage van grote elektromagneten voor windturbines. De winning van de zeldzame aardmetalen blijft achter bij de sterk stijgende vraag. China produceert 97% van de totale wereldproduktie en heeft al een paar keer aangekondigd om de export van de zeldzame aardmetalen te beperken.

Indium:
Indium-tin-oxide wordt als een dunne film toegepast in flatscreenTV’s. Armin Reller van de Universiteit van Augsburg heeft gekeken hoe het met de indium-reserves staat. Hij verwacht dat de produktie van indium over 10 jaar al aan het dalen is. De thans bekende indiumafzettingen zullen in 2028 uitgeput zijn.

Gallium:
Armin Reller en zijn collega’s hebben ook naar de gallium-reserves gekeken. Gallium is een metaal met bijzondere eigenschappen. Daardoor is het uitermate geschikt voor een aantal toepassingen. Als coating voor optische spiegels, als vloeibare afsluiting in apparaten die sterk verhit worden en als vervanging van kwik in UV-lampen. Gallium is onmisbaar bij de produktie van LCD-schermen in mobiele telefoons, flatscreenTV’s en monitoren. Het verbruik van gallium is de laatste jaren sterk gestegen. Reller denkt dat de gallium-reserves rond 2017 uitgeput raken.

Palladium:
Palladium wordt toegepast in katalysatoren die auto-uitlaatgassen schoonmaken. Palladium wordt ook gebruikt bij de fabricage van multilayer-keramische condensatoren in mobiele telefoons, notebooks, faxen en andere elektronische apparaten. De belangrijkste bron van palladium is al jaren Rusland. Maar de Russische voorraden nemen af en de palladiumprijzen schieten omhoog.

Uranium:
Uranium is de grondstof voor kernenergie en kernwapens. Kleine hoeveelheden worden gebruikt als kleurstof voor leer en hout. Verarmd uranium wordt gebruikt om pantserdoorborende munitie en pantserbeplating te verzwaren. In 2006 bestudeerde de Energy Watch Group de wereldwijde uraniumwinning. In het meest gunstige scenario wordt de maximale uraniumproduktie al voor 2040 bereikt. Als er veel nieuwe kernreactoren bijkomen, zal die produktiepiek eerder worden bereikt.

Tantalium in mobiele telefoons. Helium voor balonnen. We kunnen nog wel even doorgaan. We zijn hard op weg naar peak-everything.

Origineel artikel met bronnen – Post Carbon Institute

5 gedachten over “Metalen en mineralen essentieel voor groei

 1. Paradox

  Dank voor het verhaal, Cassandraclub.

  Ik kan het niet laten…
  Ik heb gemerkt dat bij nogal wat mensen bovengenoemde informatie veel weerstand oproept.
  De “geen gezeik allemaal rijk gedachte” gaat er bij om verschillende redenen niet in. De idealist in mij gelooft nog steeds in een betere en meer rationele verdeling van de beschikbare grondstoffen met oog voor het milieu. Om het idealistisch te formuleren: “Meer welzijn maar minder (materieel) rijk”.
  Het blijft een lastig onderwerp en binnen de context van het huidige wereldwijde financieel economisch systeem waarin naar mijn idee de gedachte van “hebzucht is goed” gangbaar is, een taboe onderwerp.

  Het voelt voor mij als een “Er zijn geen grenzen aan onze welvaart religie”.
  Als je maar hard genoeg werkt (lees: ambitieus, gedreven, maar ook gehaaid, concurerend, zakelijk met een vleugje meedogenloosheid) heb je “recht” op haast oneindige rijkdom, is in mijn ogen een veel gebruikt en gevaarlijke argument om iemands rijkdom te rechtvaardigen…
  Het zegt veel over onze in mijn ogen doorgeschoten cultuur.

  Met het einde van de groei nabij, zal bovengenoemde (cultuur van meer en meer) een zeer donkere schaduw op ons gaan werpen (tegen ons gaan keren). Al strijdend gaat men ten onder.

 2. Pingback: Metalen en mineralen essentieel voor groei « Visionaire berichten

 3. Verrekijker

  Het wordt denk ik steeds duidelijker dat we onze grondstoffen van buiten de aarde moeten halen.
  De planetoïdengordel bijvoorbeeld bevat enkele asteroïden die bijna geheel uit massief metaal bestaan. Dan heb je het over brokstukken van meer dan honderd kilometer in doorsnede.

 4. roland

  Nu is het jaar van uitputting bepalend, maar is dat meer dan een gok?

  Zinniger is om het energieverbruik per eenheid metaal in de tijd te zien, zodat het verloop van schaarste zichtbaar wordt en vooral de snelheid van verandering.

 5. Pingback: Overbevolking oorzaak milieuproblemen « Visionaire berichten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s