Grondstoffen in de grond worden ook duurder

Je hoort wel eens zeggen dat OPEC opzettelijk de oliekraan niet verder opendraait om de olieprijs op te drijven. Daar zit wel wat in.

Grondstoffen worden steeds meer waard: op de markt zijn, opgeslagen in tanks, maar ook de grondstoffen in de grond stijgen in waarde. Het kan voor een natie, een land lucratief worden om de extractie van een grondstof uit te stellen totdat de prijs die men ervoor kan krijgen hoger is geworden.

De teerzanden in Canada zijn hier een voorbeeld van. Zolang de olie in het teerzand minder dan $50 per vat op bracht, hebben de Canadezen die troep laten liggen. Maar nu er geld mee verdiend kan worden, is de exploitatie begonnen.

De oliewinning in Libië ligt tijdelijk stil. Maar de olie die nu in de grond blijft zitten is volgend jaar waarschijnlijk meer waard geworden. Het lijkt in het belang van de Libiërs, dat de oliewinning nog heel lang stil ligt en daarna op een lager niveau wordt hervat. De olie is een inkomstenbron waar de Libiërs nog tientallen jaren profijt van kunnen hebben.
Het belang van de Europese landen, die nu zo heldhaftig hun militaire superioriteit boven Libië laten zien, is tegengesteld. De olie moet zo snel mogelijk voor een zo laag mogelijke prijs gewonnen worden.

Het is ironisch dat de Franse en Nederlandse gevechtsvliegtuigen brandstof verbruiken die voor een deel afkomstig is uit Libië. Het is een race tegen de klok: kan de oliewinning in Libië op gang worden gebracht voordat de vliegtuigen wegens brandstoftekort aan de grond moeten blijven ?

Er zijn nog meer voorbeelden.
China produceert 97% van alle zeldzame aardmetalen. Maar het afgelopen jaar heeft China aangekondigd de export van deze grondstof te beperken. De zeldzame aardmetalen zijn onmisbaar voor de produktie van moderne elektronica als smartphones en computers, maar zijn ook nodig voor produktie van windmolens. Men verwacht dat de vraag (en de prijs) de komende jaren snel zal stijgen.
De prijs van de zeldzame aardmetalen is het afgelopen jaar bijna vertienvoudigd.
De reserves die China nog in de grond heeft zitten vormen een mooie spaarrekening met een ongekend hoge rente. Grondstofreserves zijn waardevast en dat kun je van staatsobligaties of onroerend goed niet meer zeggen.

Het duurder worden van grondstoffen, die nog in de grond zitten, en het uitstellen van de winning werd al in 1931 beschreven door Harold Hotelling(PDF). Op theoildrum.com staat een mooi artikel met voorbeelden over deze theorie en een uitgebreide leerzame discussie (175 reacties).

4 gedachten over “Grondstoffen in de grond worden ook duurder

  1. Profeet

    Helaas werkt dit alleen wanneer je de enigste bent die dit doet. Zodra iedereen dit doet, moeten mensen alternatieven zoeken en stort de markt in. In die zin is het een beetje wassen neus.

    1. cassandraclub Berichtauteur

      Als er geen alternatieven zijn voor de grondstof, zoals bij aardolie en uranium, dan werkt het voor iedereen.

  2. Pingback: Saoedi-Arabië kan de Libische olie niet vervangen « Cassandraclub

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s