Grenzen aan de groei: graanproduktie

De stijgende voedselprijzen worden niet alleen veroorzaakt door speculanten. Het aanbod aan voedsel kan niet langer de stijgende vraag bijbenen. De vraag stijgt door toegenomen welvaart in opkomende economieën en door het gebruik van biobrandstoffen.
Het aanbod blijft achter door een aantal oorzaken.

1. Misoogsten: je kunt de slechte Russische graanoogst in 2010 wijten aan klimaatverandering of aan een toevallige speling van de natuur. Maar feit is dat de oogst 35% lager was dan in 2009. Die oogst was al lager dan in 2008.

2. Tekorten aan grondwater voor irrigatie. In China, India, Saoedi-Arabië en andere landen daalt het grondwaterpeil. Men pompt meer water omhoog dan de natuur kan aanvullen. Wereldwijd wordt er zoveel water opgepompt dat dit zelfs een kwart van de zeespiegelstijging kan verklaren. Saoedi-Arabië moet binnenkort stoppen met de produktie van graan, omdat er te weinig grondwater is.
Het gebrek aan grondwater in China en Afrika leidt tot verdroging en versnelde erosie.

3. Opbrengsten kunnen niet verder worden verhoogd.
Door mechanisatie, irrigatie en toepassen van kunstmest en bestrijdingsmiddelen is de opbrengst tijdens de 20e eeuw sterk verbeterd. Maar deze Groen Revolutie loopt op zijn einde. De opbrengst per hectare kan niet verder worden verhoogd door nieuwe technologieën. Juist op het moment dat er meer graan verbruikt wordt voor biobrandstof en veeteelt, wordt de maximale opbrengst bereikt.
In onderstaand plaatje zie je hoe de opbrengst per ha. haar maximum heeft bereikt.

In onderstaand interview legt Lester Brown (oprichter van het Worldwatch Institute en Earth policy Institute) uit dat de wereldvoedselproduktie haar piek heeft bereikt… en zal gaan afnemen.

De video is saai, maar het verhaal van Lester Brown is interessant en goed onderbouwd. Er wachten ons zware tijden.

3 gedachten over “Grenzen aan de groei: graanproduktie

  1. Block

    Ook kunstmest teert op steeds schaarsere grondstoffen. Goede fosfaat wordt steeds duurder, kalium is ook eindig. Ammoniak eist enorme hoeveelheden aardgas. En het ontginnen zelf en zeetransport wordt steeds duurder en duurder.

  2. Pingback: Economie op maandag. « hyperinflatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s