Tot 2016 geen ijsvrije Noordpool

In 2007 voorspelden Amerikaanse wetenschappers dat de Noordpool binnen 6 jaar in de zomer ijsvrij zou zijn. Ze zijn op die voorspelling teruggekomen.
De waarschuwing in 2007 was niet zomaar een extrapolatie van de waargenomen afname van het Noordpoolijs. Men baseerde zich op afsmeltmodellen die doorgerekend werden door supercomputers.

Bij de jaarlijkse bijeenkomst van de European Geosciences Union (EGU) presenteerde dezelfde onderzoeksgroep een vernieuwd beter model. Dit rekenmodel bootst de interacties tussen de Arctische Oceaan, de atmosfeer het zeeijs en de rivieren in het poolgebied veel beter na.

“In het verleden extrapoleerden we de waargenomen trends en namen we aan dat die trends ongewijzigd zouden blijven” zei Dr Maslowski, van de Naval Postgraduate School in Monterey, California.

“Nu gebruiken we een beter model, dat veel lijkt op de klimaatmodellen waar het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) zich op baseert. We laten dat model de huidige omstandigheden en de omstandigheden uit het verleden doorrekenen.
Het model levert prognoses op voor de toekomst. Een van de prognoses laat zien dat de Noordpool ijsvrij kan worden in de zomer van 2016 (plus of min 3 jaar).”

Maslowski wil geen paniek zaaien, maar wil politici ervan doordringen dat de Noordpool binnen 10 jaar zomers waarschijnlijk ijsvrij zal zijn.

Over 3 jaar komt de onderzoeksgroep waarschijnlijk met een nog beter model en een nog betere voorspelling: pas in 2019 wordt de Noordpool ijsvrij.
Van uitstel komt afstel, denk ik.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s