De CO2-uitstoot van de kustverdedigingsindustrie

Voor de Zuidhollandse kust, tussen Ter Heijde en Kijkduin wordt een kunstmatig schiereiland gemaakt, de zandmotor.
Voor het project is inmiddels 11,6 miljoen m³ zand opgespoten, een gigantische berg.
Het opgespoten zand wordt 10 km. uit de kust gewonnen, op een diepte van 20 m. Het verplaatsen van miljoenen kubieke meters zand over een afstand van 10 km. kost ontzettend veel energie.
Het verplaatsen van 1 m³ zand over een afstand van 10 km. kost al erg veel energie: ga het maar eens doen met een schep en een kruiwagen. Voor de zandmotor zal uiteindelijk 21,5 miljoen m³ worden verplaatst over een afstand van 10 km.

In de 21ste eeuw worden dit soort megaprojecten niet meer met mankracht uitgevoerd, maar door sleephopperzuigers. Voor de aanleg van de zandmotor zijn er 4 sleephopperzuigers bezig. Die kunnen met motoren en pompen veel vermogen opwekken.
De sleephopperzuiger Oranje bijvoorbeeld heeft een maximaal vermogen van 19,5 MegaWatt.
Dat vermogen komt niet uit wind of zonne-energie. Dat vermogen komt uit verbranding van diesel.

Bij de aanleg van de zandmotor wordt heel veel CO2 uitgestoten. Dat vinden GroenLinks en Greenpeace vast niet leuk. Ik kan me voorstellen dat Prof. Pier Vellinga, een bezorgde klimaatwetenschapper, ook tegen deze extra CO2-uitstoot is.
Maar nee.
Prof. Vellinga is juist voor de aanleg van de zandmotor. Hij deed speciaal voor de Deltacommissie onderzoek en voorspelde dat de zeespiegel door de menselijke CO2-uitstoot sneller kan gaan stijgen. Met Vellinga’s voorspelling in de hand vroeg de Deltacommissie aan de regering om veel geld en peperdure kustverdedigingsprojecten, zoals de zandmotor.

Als het kunstmatig schiereiland klaar is, dan gaan de sleephopperzuigers naar een volgend project, misschien wel naar de Afsluitdijk. De kustverdedigingsindustrie heeft een goede reputatie over de hele wereld en desnoods schrijft prof. Vellinga een nieuw alarmerend rapportje.
Er moet geld verdiend worden, de schoorsteen moet blijven roken, ook al komt er CO2 uit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s