Entropie, peak-oil-theorie en Stoïcijnse filosofie

Ugo Bardi (professor Fysische Chemie in Florence) hield tijdens de Peakoil Conferentie in Barbastro (Spanje) een lezing. Op zijn blog, Cassandra’s Legacy, staat de lezing uitgeschreven.

Bardi legt uit dat entropie de drijvende kracht achter alle processen in de natuur. Bij alle processen neemt de entropie (de wanorde) toe en daarbij komt energie vrij.
Als water van een waterval naar beneden valt, komt er energie vrij. Daardoor warmt het water een heel klein beetje op. Als water warmer is bewegen de moleculen sneller en er zullen meer watermoleculen verdampen. De entropie is toegenomen.
Om het water weer boven aan de waterval te krijgen is energie nodig. Zonne-energie, die het water laat verdampen. Of als je een elektrische pomp gebruikt, elektrische energie.

Vanuit deze theorie (thermodynamica) kan Bardi ook verklaren waarom de winning van grondstoffen een klassieke klokvormige curve (bell-shaped) volgt. Een relevante publicatie van dat werk vind je hier.
De klokvormige produktiecurve geldt niet alleen voor aardolie, maar voor alle grondstoffen.

Produktie van antraciet in Pennsylvania

De produktie van zoet water uit diepe aquifer in Saoedi-Arabië

De winning van grondstoffen wordt steeds moeilijker en het uitgeput raken van de voorraden wordt bepaald door natuurwetten: de wetten van de thermodynamica.
Ugo Bardi vat die natuurwetten heel kort samen:

1. Je kunt het niet winnen
2. Je kunt zelfs niet gelijkspelen
3. Je kunt het spel niet verlaten

Deze natuurwetten leiden volgens Bardi onvermijdelijk tot de Grenzen aan de Groei, die in 1972 voorspeld werden door de Club van Rome. In zijn ogen blijkt dat werk in de 21ste eeuw verrassend accuraat. Het is ten onrechte verguisd en terzijde geschoven.

Bardi beëindigd zijn lezing met een stukje Stoïcijnse filosofie:

“You cannot win against entropy, but you must behave as if you could.”

Je kunt het niet winnen van de entropie, maar de mens moet doen alsof dat wel kan.

Lees vooral de complete lezing van Ugo Bardi op “Cassandra’s Legacy”

6 gedachten over “Entropie, peak-oil-theorie en Stoïcijnse filosofie

 1. Rob Alberts

  Vaak geniet ik van de werken van Escher. Is de eerste gedachte die bij mij boven komt bij de foto van de waterval.
  “You can’t win against entropy”, is een juiste stelling. Maar handelen wij niet voortdurend alsof wij in een wereld van Escher leven ???
  Vriendelijke groet

 2. cassandraclub Berichtauteur

  @visionair: we zullen veel meer aan recycling moeten doen. En we moeten weer dingen gaan maken, die 100 jaar meegaan i.p.v. 1 jaar.

  Energie is er meer dan genoeg: kijk eens naar al het lichaamsvet dat wij Nederlanders meedragen: als we dat toch eens zouden omzetten in nuttige arbeid (lopen en fietsen).

  1. visionair.nl

   @cassandraclub:
   Er zit steeds meer techniek in producten en die techniek veroudert snel. Een mobiele telefoon uit 1990 of een zwart-wit beeldbuistelevisie (of een stoomgemaal uit 1890) doen het technisch gezien nog prima, zo zo een halve eeuw langer meekunnen maar de atomen hierin kunnen slimmer gebruikt worden.

   De techniekontwikkeling gaat nu echt extreem, angstwekkend snel nu het Chinese, Indiase en overige onderzoek wordt verveelvoudigd.

 3. Qvic

  Alle energie vormen die we nu gebruiken zijn mannelijk, dus vernietigend is en we moeten naar de vrouwelijke energie wat voedend is. Deze vrouwelijk vorm van energie wordt dan ook koste wat het kost van de markt gehouden, omdat deze niet winstgevend is. We praten wel steeds over dat we zuiniger of andere alternatieve energie willen, maar o wee als dat dan ook werkelijk gaat doen. Praten mag, maar niet tot uitvoer brengen. Is het motto nu.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s