Energieschaarste in China

In China stapelt het ene energieprobleem zich op het andere.
Door de droogte van afgelopen winter is er te weinig water om de waterkrachtcentrales maximaal te laten draaien. Men laat extra water uit het stuwmeer achter de Drieklovendam stromen om stroomafwaarts de droogte te verlichten. Hierdoor kan er minder elektriciteit worden opgewekt.

Dit verlies moet gecompenseerd worden door kolencentrales. Maar die kolencentrales hebben zelf ook al een probleem. China moet de laatste jaren zeer veel steenkool importeren.

En de prijs van de geïmporteerde steenkool is net zoals de olieprijs het afgelopen half jaar flink gestegen. De elektriciteitsbedrijven willen de hogere brandstofprijs graag doorberekenen aan de Chinese bevolking, maar de regering steek daar een stokje voor. De inflatie is al zo hoog, dat de overheid de minimumlonen fors heeft verhoogd. Een verhoging van de elektriciteitsprijs zou tot onrust leiden of moet door een nieuwe loonsverhoging gecompenseerd worden.

Veel elektriciteitscentrales draaien met verlies en beperken daarom de elektriciteitsproduktie. Dit heeft tot gevolg dat tijdens de piekuren het elektriciteitsverbruik beperkt moet worden. Grote bedrijven hebben al besloten om de produktie overdag te verminderen.
De industriële produktie in maart was 14,8% hoger dan in maart 2010. In april was de groei op jaarbasis ‘slechts’ 13,4%: de groei wordt geremd.

Het elektriciteitsverbruik op het platteland is de afgelopen jaren sterk gestegen: vooral tijdens de piekuren in de zomer. Dit komt o.a. door een sterke toename van het aantal airco’s .

Bij stroomuitval op het platteland tijdens piekuren worden vaak dieselaggregaten ingezet. Daardoor stijgt de vraag naar diesel, terwijl er in China al een tekort is aan deze brandstof.

De strikte prijsregulering van de overheid voor diesel, steenkool en elektriciteit werkt tekorten in de hand. De prijs vrij laten en marktwerking toestaan zou de inflatie opjagen en tot ontevredenheid onder de bevolking leiden.

Ook in China beginnen de makkelijk winbare olie en steenkool op te raken.
Ook in China zijn de prijzen voor voedsel en energie sterk gestegen.
Ook in China bestaan er grenzen aan de groei.

Paradoxnl blogt ook over steenkool en elektriciteitsschaarste in China.

Een gedachte over “Energieschaarste in China

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s