Waar zijn de klimaatvluchtelingen?

In 2005 voorspelde UNEP (United Nations Environment Programme) dat er in 2010 tussen de 50 en 200 miljoen klimaatvluchtelingen zouden zijn. Men verwachtte dat veel mensen de laaggelegen eilanden in de Pacific en in de Caraiben zouden ontvluchten en laaggelegen gebieden als Bangladesh.
De voorspelling was gebaseerd op uitspraken van Professor Norman Myers van de Oxford University, een bekende klimaatdoemdenker. In 1997 schreef Myers al over ‘environmental refugees’ en uit die tijd stamt ook het mooie ronde getal van 50 miljoen.

Het is inmiddels 2011 en de eilanden in de Pacific en de Caraiben zijn niet onder de zeespiegel verdwenen. De bevolking op veel eilanden is zelfs toegenomen.
De bevolking van de Bahamas is in 10 jaar tijd met 50.000 toegenomen.
Het aantal inwoners van de Seychellen steeg tussen 2002 en 2010 met meer dan 6000.
In Bangladesh groeit de bevolking met 1,3% per jaar: van 133 miljoen in 2002 tot 156 miljoen in 2010.

Er zijn ook geen klimaatvluchtelingen te vinden in door droogte geteisterde gebieden, zoals de Hoorn van Afrika. De bevolking van Ethiopië, Somalië, Eritrea en Djibouti groeit stevig.

De klimaatvluchtelingen zijn spoorloos. Als er al klimaatvluchtelingen zijn, dan blijven ze in het land van herkomst. Ze komen in elk geval niet naar de geïndustrialiseerde landen in Europa, Azië en Amerika. Het aantal asielzoekers in 44 grote landen is de afgelopen 10 jaar gehalveerd.
Er zijn helemaal geen miljoenen klimaatvluchtelingen en dat is prachtig nieuws.

UNEP heeft inmiddels de voorspelling over 50 miljoen klimaatvluchtelingen ingetrokken. De zwaarste rampen, aardbevingen en tsunami’s zijn immers niet te wijten aan klimaatverandering. De meeste oorlogen hebben een economische (grondstoffen) of etnische achtergrond.

Niettemin blijven de media de mythe van de klimaatvluchtelingen napapegaaien. Bij de Kopenhaagse klimaattop waren zelfs een paar ‘klimaatvluchtelingen’ ingevlogen om de ernst van het probleem te benadrukken. Zelfs de kritische Huffington Post houdt vast aan de 50 miljoen, zij het pas in 2020(!!!).

De opwarming is de afgelopen 10 jaar erg meegevallen.
Maar met een fraaie selectie van filmbeelden en uitspraken van professionele doemdenkers kun je nog heel eenvoudig een onheilspellende documentaire maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s