Olieprijs en economische recessies 2

Telkens wanneer in de afgelopen 50 jaar de olieprijs steeg en inflatie veroorzaakte of als de prijs langdurig boven de $100 per vat bleef, volgde er in veel OECD-landen een recessie.
Hieronder is het Verenigd Koninkrijk als voorbeeld weergegeven.
Drie van de vier recessies hingen samen met een snelstijgende olieprijs(blauw). De vierde door een poging om met Europa een monetaire unie te vormen.

Tussen 24 mei 2010 en 24 mei 2011 was de gemiddelde prijs voor een vat Brent-olie $91,33.
Er zijn twee belangrijke vragen te beantwoorden:
1. Heeft de wereldeconomie zich aangepast aan een hogere olieprijs, zodat de prijs nog hoger kan oplopen dan in mei 2008?
2. Of is de verzwakte wereldeconomie nog kwetsbaarder voor een hoge olieprijs?

De staatsschuld van de VS zit aan het wettelijk maximum en het stimuleringsprogramma QE II loopt binnenkort af. De schuldencrisis in Griekenland, Portugal en Ierland verzwakt heel Europa, de inflatie maakt de consumenten voorzichtiger bij hun aankopen en grote overheidsbezuinigingen verminderen de koopkracht en werkgelegenheid. We gaan een onzekere periode tegemoet.

In de eerste helft van 2011 vonden een paar grote veranderingen plaats. De aardbeving en tsunami in Japan en de grote kernramp, die daarop volgde. De Arabische Lente en de burgeroorlog in Libië. De moord op Osama Bin Laden en de snelle stijging van de olieprijs van $80 per vat naar $120.
De politiek reageerde (althans in Groot-Brittannië) mat en misschien zelfs stompzinnig.

Veel energiedeskundigen herinneren zich de financiële crisis uit 2008 en realiseren zich dat de beschikbaarheid van goedkope energie een noodzakelijke voorwaarde is voor economische groei.
De crash van 2008 kende complexe oorzaken, waarbij de kredietcrisis de hoofdrol opeiste en de gestegen energieprijzen door het politieke establishment werden genegeerd. Jeff Rubin geeft in zijn betoog bij ASPO9 een koelbloedig overzicht van de werkelijke rol, die de hoge olieprijs in 2008 speelde. Als de beschikbaarheid van goedkope olie afneemt en de vraag sneller groeit dan het aanbod, zal de prijs stijgen. Daardoor zal met enige vertraging het aanbod toenemen, maar vraaguitval zal per direct optreden en dat veroorzaakt een recessie. De druk op de economie komt van twee kanten. Allereerst zullen consumenten door de hoge brandstofprijs minder te besteden hebben aan andere zaken. En ten tweede zorgt de hoge olieprijs voor inflatie in vrijwel alle andere produkten en diensten. Bij stijgende inflatie moet ook de rente stijgen en dat remt economische groei.

Hoe hoog zal de olieprijs oplopen?
Volgens een rapport van Goldman Sachs loopt de olieprijs de komende 12 maanden op naar $130 per vat en eind 2012 voorziet men $140 per vat. Dan zal de dagelijkse wereldolieproduktie 91 miljoen vaten per dag bedragen. Goldman Sachs gelooft dat de wereldeconomie zich inmiddels aangepast heeft aan de hogere olieprijs en dat de uitbreiding van de produktie geen probleem zal zijn.
Als de geschiedenis zich zal herhalen, dan zal het jaargemiddelde van de Brent-olieprijs in het najaar op $100 per vat uitkomen. En dan zal de tweede peakoil-recessie een feit zijn.

Oplossingen
Er zijn geen makkelijke oplossingen voor het wereldwijde tekort aan goedkope energie. De wereldbevolking groeit en veel landen waaronder het Verenigd Koninkrijk kampen met een teruglopende binnenlandse energieproduktie. Ik denk dat een beleid uitsluitend gericht op een vermindering van CO2-uitstoot onvoldoende is om het duurder worden van energie te ondervangen. De meeste landen zullen moeten proberen om zelf meer energie op te wekken. En men moet zich vooral richten op energiebesparing, zonder dat die besparing ten koste gaat van het Bruto Binnenlands Produkt en noodzakelijke diensten zoals gezondheidszorg en onderwijs.

Maar allereerst moet men erkennen dat dure energie een recessie zal gaan veroorzaken.

Bron: Euan Mearns – theoildrum.com

Zie ook:
Mearns’ presentatie tijdens ASPO9
en Olieprijs en economische recessies

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s