Energierapport 2011: Nederland op weg naar een aardgastekort

Afgelopen week keurde het kabinet het Energierapport 2011 opgesteld door het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, goed.
Ik ben benieuwd hoeveel bewindslieden het rapport daadwerkelijk hebben gelezen.
Zo staat er in het Energierapport dat het kabinet voorgeschoteld kreeg:

De Nederlandse gasproductie kan volgens de nu bekende gegevens tot ca. 2030 op het huidige niveau blijven, en zal daarna dalen.

Even verderop staat heel iets anders:

De komende decennia zal de gasproductie echter geleidelijk afnemen. Rond 2025 zal Nederland de omslag maken van netto-exporteur naar netto-importeur.

Om dit omslagmoment zolang mogelijk uit te stellen wil de regering ‘het produktieniveau van kleine velden handhaven’.

Daarvoor is het nodig de productie van bestaande velden te vergroten, moeilijke velden te ontsluiten en nieuwe conventionele en onconventionele bronnen te ontwikkelen. Een werkgroep van vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, wetenschap en overheid ontwikkelt voorstellen op dit gebied. Die zullen in het najaar van 2011 beschikbaar komen.

Zonder extra maatregelen zal de produktiedaling ongeveer het volgende verloop hebben.

Vanaf 2022 zal het binnenlands gebruik groter worden dan de produktie: Nederland wordt een netto-importeur. Op dat moment verdwijnen de aardgasbaten en stijgt de Nederlandse energierekening snel.
Dit geldt alleen als het binnenlands verbruik niet verder stijgt.
Als aardgas op grote schaal gebruikt gaat worden als auto-brandstof of om elektriciteit op te wekken, dan zal Nederland al eerder aardgas-importeur worden.
Een paar strenge winters brengen het omslagpunt ook dichterbij.

Een belangrijker vraag is of Nederland dan nog wel gas kan importeren en uit welk land dat gas dan moet komen?
De gasproduktie in Noorwegen is dan al aan het dalen. De Russische gasproduktie waarschijnlijk ook.

Voorlopig maakt niemand in politiek Den Haag zich zorgen. Het speelt pas over drie verkiezingen.

Een gedachte over “Energierapport 2011: Nederland op weg naar een aardgastekort

 1. paradox

  Cassandraclub,

  Goed verhaal. Wat er in die eerste alinea dus niet bij verteld wordt is dat de (Nederlandse) aardgas productie tot het jaar 2030 op het huidige niveau zal blijven MITS er flinke investeringen gaan plaatsvinden in bijvoorbeeld het ontsluiten van nieuwe velden, -EN- de productie van sommige huidige velden te verhogen -EN- …-EN-…. En dan is het nog maar de vraag of het gaat lukken. Ik heb zo mijn enorme twijfels.

  Het voorbeeld bovenin is typisch een voorbeeld van hoe de toekomstige energie situatie vaak beschreven wordt in de inleiding (introductie) van voor de buitenwereld bestemde rapporten…zo van maakt u zich maar geen zorgen over de toekomstige energie situatie, want ook in de toekomst blijft de energieproductie op niveau.
  Wie de moeite neemt om niet alleen de samenvattende rapporten maar ook de dikke meer inhoudelijke rapporten aandachtig door te lezen, zal al snel tegen informatie aanlopen dat er enorme investeringen nodig zijn om de aan de buitenwereld (grote publiek/regering) verkondigde optimistische boodschap te realiseren. Het is bijvoorbeeld nog maar de vraag of de nog niet gevonden ‘economisch rendabele velden’ inderdaad gevonden worden (en uiteindelijk in gebruik genomen zullen worden), of dat nieuwe technologie uiteindelijk in voldoende mate ‘redding zal brengen’ enzovoort…enzovoort.
  Een heleboel voorwaarden (Als..als..als…als…)

  Ook in de dikke rapporten van de energiewaakhonden (IEA en EIA) is vooral de laatste jaren tussen de regels door te lezen dat er [sterk uitgedrukt] “onrealistisch” hoge investeringen nodig zijn om te voldoen aan de voor de buitenwereld bestemde optimistisch geformuleerde samenvatting. En dan nog is het maar heel erg de vraag of aan het optimisme voldaan kan worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s