Opwarming oceanen stagneert

Je hoort heel veel slecht nieuws over klimaatverandering. Maar een enkel keertje is er ook goed nieuws: de opwarming van de oceanen stagneert.

Sinds het jaar 2000 wordt de temperatuur van de oceanen gemeten door drijvende boeien van het ARGO-project. Ongeveer 3000 boeien verspreid over de oceanen zinken periodiek naar een diepte van 2000 m. en meten onderweg de temperatuur en het zoutgehalte van het oceaanwater. De meetgegevens worden doorgeseind naar satellieten en verzameld door klimaatonderzoekers.

Hieronder de huidige positie van de 3300 ARGO-boeien

De laatste metingen laten zien dat de oceanen sinds 2004 niet verder meer zijn opgewarmd. De warmte-inhoud van de bovenste 700 meter van de wereldzeeën is vrijwel constant gebleven in de laatste 7 jaar.
Dat is natuuurlijk heel goed nieuws. De opwarming stagneert, net als in de periode 1977 – 1990.

De metingen van de ARGO-boeien zijn in overeenstemming met de metingen van de Jason-satellieten, die de zeespiegelstijging meten. Als de oceanen niet opwarmen, dan zetten ze ook niet verder uit.
In 2007 bedroeg het langjarig gemiddelde van de zeespiegelstijging nog 3,5 mm per jaar. Vier jaar later is dat gemiddelde afgenomen tot 3,1 mm. per jaar.

Ik kan niet genoeg benadrukken dat het stagneren van de opwarming en de verminderde zeespiegelstijging heel goed nieuws zijn. We krijgen op deze manier langer de tijd om ons voor te bereiden op een warmer klimaat. De natuur krijgt langer de tijd om zich aan te passen.

De opwarming door het versterkte broeikaseffect wordt (tijdelijk) gecompenseerd door afkoelende factoren.

El Nino – La Nina
Er is nog meer goed nieuws. Gedurende 2011 verwachten wetenschappers nog geen El Nino. Sterker nog: de modellen voorspellen dat het zeeoppervlak in de Stille Oceaan de komende 12 maanden opnieuw gaat afkoelen.

De hoge temperaturen die gemeten werden in El Nino-jaren 1998 en 2010 blijven ons de komende 12 maanden bespaard.
Natuurlijk zullen er extreme weersomstandigheden optreden: droogtes, hittegolven, orkanen en overstromingen. Maar de gemiddelde temperatuur in 2011 zal een stuk lager uitvallen dan in 1998 en 2010.

Een gedachte over “Opwarming oceanen stagneert

 1. Paradox

  Hoi Cassandraclub,

  Aangezien water een flink hoge warmtecapaciteit bevat, is bovengenoemde informatie van niet te onderschatten belang. Het is natuurlijk afwachten of deze stagnatie tijdelijk zal zijn.
  In mijn ogen is het klimaatgebeuren erg complex.
  In de jaren ’70 hadden ze het over een naderende ijstijd, nog geen 20 jaar later weer over een flinke opwarming.
  De afgelopen tijd is er (weer) een oplevende discussie over welk effect de zon nu eigenlijk op ons klimaat heeft. Denk bijvoorbeeld aan de theorie van de Deense onderzoeker Henrik Svensmark.

  Ondertussen zijn er steeds meer aanwijzigingen dat de zon voor langere tijd gaat slapen [dat de komende zonne-cyclus [nr 25 (2019 -2030?)] nauwelijks of geen activiteit gaat vertonen [gering aantal zonnevlekken, afgezwakt zon-magnetisch veld, meer kosmische straling welke de aardse atmosfeer tot de diepere lagen kan binnendringen wat volgens de theorie van Svensmark tot meer bewolking zal leiden, vooral met name meer lage bewolking welke een netto afkoelend effect heeft]. Als de zon over enkele jaren inderdaad in een zeer rustige fase terecht komt, kan de theorie van Henrik Svensmark beter op waarde geschat worden. Het ‘schijnt’ ook zo te zijn dat wanneer de zonnevlek activiteit zich in een minimum bevind er noemenswaardig minder UV straling de aarde bereikt. UV straling dringt extra diep de oceanen binnen…

  Onderstaande video en artikel over signalen dat de komende zonne cyclus (cyclus 25) wel eens een hele rustige kan worden:
  http://www.kusi.com/video?clipId=5960003&autostart=true
  http://www.spacepage.be/gaat-de-zonnecyclus-stilvallen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s