Het Export-Land-Model

Het export-land-model werd geformuleerd door geoloog Jeff Brown. Hij constateerde dat olie-exporterende landen zelf steeds meer olie gaan gebruiken en dat daardoor de export van aardolie sneller zal afnemen.

Voorbeelden hiervan zijn er genoeg:

Indonesië was tot 2004 een exporteur van aardolie. Maar door het stijgend binnenlands moet het land sinds 2005 aardolie importeren.


Iran produceert ca. 4 miljoen vaten olie per dag, maar daarvan wordt nog maar de helft geëxporteerd. Het binnenlands gebruik stijgt nog altijd en deskundigen verwachten dat Iran over 5 jaar geen olie meer zal exporteren. Voor Mexico, Algerije en Maleisië heeft men soortgelijke verwachtingen.

Het export-land-model blijkt ook op te gaan voor aardgas en voor steenkool. Zo blijkt het binnenlands verbruik van steenkool in Zuid-Afrika evensnel te stijgen als de produktie. De export van steenkool blijft al tien jaar gelijk.

Ook voor andere energiebronnen zal het export-land-model opgeld doen. In landen met veel bos, zal het gebruik van hout toenemen, zodat er minder geëxporteerd zal worden. Landen met een groot windenergie-potentieel zullen dat inzetten voor de eigen behoefte: en niet exporteren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s