Europa gebruikt steeds minder aardolie en steeds meer biobrandstof

Tussen 2006 en 2010 daalde het verbruik van ruwe olie in Europa van ca. 11 miljoen vaten per dag, naar 10,2 miljoen. Het cijfer voor 2011 zal waarschijnlijk uitkomen rond 10,6 miljoen. De eigen Europese productie (Noordzee/Brent) daalt gestaag, met weinig hoop op verandering. Hierdoor worden raffinaderijen steeds afhankelijker van invoer. De raffinaderijen zijn speciaal gebouwd voor licht zoete ruwe olie (Brent). Die zal moeten worden geïmporteerd uit verder weg gelegen gebieden(bijvoorbeeld Nigeria) tegen hogere kosten. Of de raffinaderijen moeten zwaar investeren om ook slechtere kwaliteit ruwe olie aan te kunnen.

In deze economisch roerige tijden zal het benzine verbruik waarschijnlijk blijven dalen. Het gebruik van biobrandstof zal toenemen als de beschikbaarheid van lichte zoete olie afneemt. Ter illustratie, tussen 2006 en 2010 steeg de Europese ethanolconsumptie met 21 miljoen vaten en het verbruik van biodiesel met 39 miljoen vaten(JBC Energy).

De meeste weldenkende mensen weten dat het gebruik van biobrandstoffen, de voedselprijzen verhoogt.
De Europese Gemeenschap verkeert helaas nog altijd in de veronderstelling dat biobrandstoffen kunnen helpen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. De EU stelt zelfs voor om tot 2020 de bijmengverplichting voor biobrandstof te verhogen naar 10%. Het Europees Parlement vindt een verhoging naar 6% genoeg.

Advertenties

Een gedachte over “Europa gebruikt steeds minder aardolie en steeds meer biobrandstof

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s