Afghanistan: net zo failliet als Griekenland

Net als Griekenland, is Afghanistan bijna failliet. Binnen een maand zal de Afghaanse regering geen geld meer hebben om het salaris van ambtenaren, soldaten en politieagenten te betalen.

Het begon allemaal met schimmige leningen van de Kabul Bank aan een tiental vooraanstaande Afghanen.

Die bank verstrekte leningen ter waarde van ruim $ 500 miljoen aan Sherkhan Farnood, voormalig directeur van de bank. Maar bijv. ook $22 miljoen aan Mahmud Karzai, broer van de Afghaanse president. Volgens rapporten van de Amerikaanse regering deed men het voorkomen dat de bedragen werden geleend door bedrijven van de heren. De documenten bleken vervalst, de bedrijven niet te bestaan, maar het geld was verdwenen. Gebruikt voor persoonlijke doeleinden.

De enorme fraude werd mogelijk gemaakt door de directeur en CEO Khalil Ferozi. Onduidelijk is of de accountants van PricewaterhouseCoopers (PWC)iets hebben gemerkt van de fraude; ze hebben er in ieder geval geen stokje voor gestoken.

Nu bestaat de kans dat de Afghaanse regering de Kabul Bank te hulp schiet, zoals de Ierse regering de Ierse banken redde en Wouter Bos Nederlandse banken overeind hield. Het tekort van de Kabul Bank bedraagt maar liefst $910 miljoen. Het Bruto Binnenlands Produkt van Afghanistan is een schamele $12 miljard. De bailout van de bank zou 8% van het BBP opslokken: daar is het IMF toch wel van geschrokken.

Het Internationaal Monetair Fonds heeft voorlopig de geldkraan voor de Afghaanse regering dichtgedraaid. Men wil niet dat geld, bedoeld voor wederopbouw, verdwijnt in een failliete bank of in de zakken van fraudeurs. Het IMF roept ook andere geldschieters op om geen geld meer aan de Afghaanse regering te lenen of te geven. De cashflow van de regering droogt op.
De warlords en de Taliban hebben nog wel geld. Uit de papaverteelt of ze kregen een ‘lening’ van de Kaboel Bank. Soldaten en politieagenten zullen graag als huurlingen voor de Taliban of de opium-smokkelaars, die wel betalen.
Zullen de Amerikanen en de Britten langer in Afghanistan blijven om de bevolking daartegen te beschermen? Het lijkt van niet, president Obama kondigde al aan dat de terugtrekking sneller dan gepland zal verlopen.

Komend jaar gaan Nederlanders politieagenten opleiden in Afghanistan. Na hun opleiding worden ze weer werkeloos, want de regering heeft helemaal geen geld om politieagenten te betalen.
Ondertussen vliegen vier Nederlandse F16’s met goedkeuring van GroenLinks en D’66 rondjes boven Afghanistan. De kerosine wordt steeds duurder. Hoeveel agenten kun je betalen als je de F16’s een jaartje aan de grond houdt?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s