Afscheid van het futurisme

Ik ben opgegroeid in de 20e eeuw met Kijk en de televisiebeelden van maanlandingen. Met draagvleugelboten, hoovercrafts en de Concorde. Robots zouden voortaan alle vervelende klusjes doen. De toekomst lag voor me flitsend, supersnel en van alle gemakken voorzien.
Die glorieuze technologische toekomst is aan het verdwijnen.
Hier en daar zie je nog futuristische fata morgana’s van vliegtuigen, zweeftreinen of auto’s. Zoals op visionair.nl.

Vliegtuigbrandstof wordt steeds duurder en de Concorde blijft al aan de grond omdat de markt voor supersoon vliegen te klein is en geen winst meer oplevert.

De Space Shuttle’s gaan naar het museum. Reizen naar de maan of Mars zijn te duur geworden voor de VS. Ruimtevaart-toerisme-pioniers proberen ons nog altijd een glorieuze technologische toekomst voor te spiegelen:

Het valt de media moeilijk om afscheid te nemen van het futurisme. Pers en televisie geven de dromers nog alle ruimte. Kritische vragen slikt men in. Waarschuwingen aan goedgelovige lezers en kijkers blijven achterwege: “Koop alvast een ticket: dit zijn vast geen oplichters.”

Steeds meer mensen, waaronder ik, zien in dat al die mooie animatiefilmpjes, voor altijd animatiefilmpjes zullen blijven. ”
Nu vliegtuigen gaan vliegen op afgewerkt frituurvet, begint het frituristische tijdperk. De gelikte animatiefimpjes van magneetzweeftreinen zullen verdwijnen en nemen we afscheid van het futurisme.

Advertenties

Een gedachte over “Afscheid van het futurisme

  1. paradox

    Ook ik ben met die futuristische fata morgana’s ‘opgevoed’.
    Anderzijds had je in die tijd ook de waarschuwingen van de Club van Rome. Als voldoende futurologen de waarschuwingen van de Club van Rome serieus hadden genomen, hadden ze binnen een context van toenemende schaarste aan grondstoffen/energie meer praktische, minder energie-/grondstoffen verslindende futuristische zaken kunnen bedenken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s