Quantative Easing, maar dan met olie

Afgelopen week gaf een aantal Westerse landen onder leiding van het IEA 60 miljoen vaten ruwe olie vrij uit de strategische reserves.
Deze ingreep was bedoeld om de olieprijs omlaag te brengen en is te vergelijken met de Quantitative Easing-operatie van de Amerikaanse Federal Reserve.
Zoals de FED een enorme hoeveelheid krediet in de markt stortte en de Amerikaanse staatsleningen opkocht.
Zo kan het IEA de strategische reserves vrijgeven om de haperende economie tijdelijk een duwtje in de rug te geven.

Feitelijk neemt het IEA met de strategische reserves de rol van Saoedi-Arabië als ’s werelds laatste olieproducent met reserveproduktiecapaciteit over.
De Saoedi’s konden het wegvallen van de lichte, zoete olie uit Libië niet opvangen met hun zurige olie. Daarom springt het IEA bij met 60 miljoen vaten kwaliteitsolie uit de reserves.

Die 60 miljoen vaten komen overeen met de hoeveelheid olie, die Libië in 40 dagen exporteerde. Het effect op de olieprijs zal dus over 40 dagen uitgewerkt zijn.
Geen nood: het IEA kan besluiten tot een QEII en opnieuw olie vrijgeven uit de reserves. Maar dat trucje kan niet onbeperkt worden herhaald: op een gegeven moment zijn de reserves op.

Op de lange termijn zal de rust in Libië weerkeren en zal de olie weer gaan stromen. Maar dan zal de olieproduktie in de Noordzee (en Mexico en Indonesië en Nigeria enz.) weer verder zijn gedaald. Herstel van de produktie van Libië zal nauwelijks invloed hebben op de olieprijs.

Misschien loopt de Libische olie-export wel weer op tot 1,5 miljoen vaten per dag. Maar elke druppel daarvan zal onmiddelijk worden verbruikt door de wereldeconomie. Er zal niets overschieten om de strategische reserves weer aan te vullen.

Een gedachte over “Quantative Easing, maar dan met olie

 1. Paradox

  Goed verhaal.

  Het vrijgeven van olie uit de Strategische reserves heeft simpel geredeneerd alleen maar zin wanneer de olie schaarste niet structureel van aard is. Bijvoorbeeld een (tijdelijke) terugval in olie aanbod door een (tijdelijk) conflict in een belangrijke olie exporterende regio.
  Door het vrijgeven van olie uit de Strategische olievoorraden kan het negatieve economische effect van de tijdelijke! terugval in aanbod van olie gecompenseerd (overbrugd) worden.
  Wanneer de olie weer terug volop gaat stromen kunnen de strategische reserves (voorraden) weer bijgevuld worden.

  Echter, wanneer het aanbod tekort structureel van aard is (piekolie)heeft het weinig zin om de strategische voorraden aan te spreken. Op een bepaald moment is het voorraadbuffer leeg en is er onvoldoende olie op de markt om dat buffer weer bij te vullen. Het tijdelijke zoet (vrijgeven olie uit strategische reserves) zal onvermijdelijk gevolgd worden door het zuur. [Al dan niet plotselinge terugval in olie_aanbod wanneer voorraadbuffer leeg is. De wereldwijde olieproductie is onvoldoende om het buffer weer ‘makkelijk’ bij te kunnen vullen].

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s