Op zoek naar de onbereikbare olie: Brazilië

De makkelijk winbare olie op land of in de ondiepe Noordzee raakt op. Het industrieel-economisch complex moet op zoek naar nieuwe olie om de status quo te handhaven.
In 2006 ontdekte Petrobras, de Braziliaanse staatsoliemaatschappij, het Tupi-olieveld. In april 2009 werd de eerste olie gewonnen uit dat veld.
Men schat dat het olieveld 8 miljard vaten olie kan opleveren; dat komt overeen met de hoeveelheid olie die de wereld in 3 maanden verbruikt.
In 2008 ontdekte Petrobras in hetzelfde Santos-bassin het Jupiter-veld. Dit veld bevat hoofdzakelijk aardgas. De hoeveelheid energie, die dit gas kan opleveren, is equivalent aan 8 – 10 miljard vaten aardolie.

Al die olie en gas zitten gevangen onder een zoutlaag, 5 km. diep in de aardkorst. En de zeebodem ligt in dat gebied op 2 km. diepte. De leidingen waardoor olie en gas gewonnen moeten worden zijn 7 km. lang. En dat is vergelijkbaar met de diepte waar de Deepwater Horizon probeerde olie te winnen.

Om de 16 – 18 miljard vaten uit het Santos-bassin te winnen, is een investering nodig van $220 miljard.
Als er inderdaad 18 miljard vaten olie gewonnen zullen worden, komen die investeringen neer op $14 dollar per vat. Maar Petrobras heeft hiervoor al vele miljarden geïnvesteerd om deze ontdekkingen en proefboringen te doen. De olie uit het Tupi-veld zal erg duur worden.

Voordat er olie en gas gewonnen kunnen worden moet er ook olie verbrand worden. De boorplatforms moeten worden gebouwd. Grondstoffen moeten worden gewonnen en worden omgezet in hoogwaardige materialen. De boorplatforms moeten naar hun bestemming worden versleept, de bemanning moet worden ingevlogen. Om 16 miljard vaten olie te winnen zullen er wellicht 2 miljard vaten worden verbruikt.
Uiteindelijk zullen de platforms en de leidingen ook weer moeten worden opgeruimd… of zal Petrobras de rotzooi gewoon laten staan en wachten tot het is weggeroest. Dat scheelt behoorlijk in de kosten.

Brazilië kan deze klus niet in haar eentje klaren: er is buitenlandse hulp en kapitaal nodig. Maar de olie, die men zal winnen uit het Tupi-veld zal niet voor de export zijn. Brazilië is een netto-importeur van aardolie. En als de olieproduktie van Brazilië stijgt, zal ook het binnenlands gebruik stijgen. De investeringen zullen veel rendement opleveren voor de Brazilianen en nauwelijks rendement voor de rest van de wereld.
Het is voor mij de vraag waarom er zoveel moeite gedaan wordt voor 3 maanden wereldproduktie aardolie.

Als de produktie uit het Tupi-veld gaat dalen (na 2020?) moet men verder zoeken naar nog olie, die nog moeilijker naar boven te halen is.
Er zal een moment komen waarop investeerders (oliemaatschappijen, regeringen) zullen zeggen: “dat kost teveel, dat gaan we niet doen.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s