Brandstoftekort in Mongolië en Jemen, elektriciteitstekort in China en Pakistan

Terwijl wij in Europa aardolie vrijmaken uit de strategische reserves en biobrandstof gebruiken, kampt Mongolië met een tekort aan brandstof. Het begon met een tekort aan diesel, maar inmiddels zijn ook andere vloeibare brandstoffen nauwelijks nog verkrijgbaar.
In Jemen is ook gebrek aan brandstof. De rijen bij de tankstations zijn lang en de Jemenieten verliezen hun geduld snel. Er vielen al 3 doden bij vechtpartijen om benzine.
Zulke berichten zullen we steeds vaker zien: terwijl wij in Nederland nog weinig merken van peakoil, zullen in afgelegen streken brandstoftekorten optreden. De zwakste consumenten zullen het eerst worden uitgesloten van aardolie.

In China wordt het elektriciteitstekort nijpender. Na overvloedige regenval leveren stuwdammen nu meer elektriciteit dan in het droge voorjaar. Maar de kolengestookte centrales draaien niet op volle capaciteit.
De elektriciteitstarieven worden door de regering vastgesteld en de elektriciteitsmaatschappijen maken nauwelijks winst. De maatschappijen kopen steenkool in voor redelijke prijzen door langlopende contracten. Een deel van de steenkool verkopen de centrales tegen de hoge prijzen op de wereldmarkt.
Die handel in steenkool levert de maatschappijen meer winst op dan de produktie van elektriciteit. Het gevolg is dat de centrales niet op vol vermogen draaien.
Zolang de maatschappijen een mooie winst maken, worden de directies, die bestaan uit partijleden, niet gecontroleerd door regeringsinstanties. Men verwacht dat in 2012 en 2013 het elektriciteitstekort nog erger zal worden.

In Pakistan nemen de stroomonderbrekingen toe. In Karachi en Lahore duren de stroomonderbrekingen 12 uur of langer. In kleine dorpen is er 18 tot 20 uur per dag geen elektriciteit. In sommige steden zijn onlusten uitgebroken, met doden en gewonden tot gevolg.
Centrale energieopwekking voor geheel Pakistan en India wordt steeds moeilijker. Veel Indiërs ontdekken de voordelen van kleinschalige lokale zonne-energie.

Advertenties

2 gedachten over “Brandstoftekort in Mongolië en Jemen, elektriciteitstekort in China en Pakistan

 1. visionair.nl

  Inderdaad is zonne-energie DE oplossing. Er zijn overigens ook andere oplossingen. Zonnepanelen worden ook steeds goedkoper. Een slimme oplossing is dure, eerste kwaliteit zonnepanelen combineren met goedkope concentratorspiegels.
  De zaak is verre van hopeloos, als we onze hulpbronnen maar in dit soort alternatieve energiebronnen steken in plaats van in onzin, zoals banken en failliete landen overeind houden.

 2. cassandraclub Berichtauteur

  Mee eens, de situatie is niet hopeloos.
  Je kunt ook een heleboel dingen doen zonder elektriciteit.
  En de Indiërs, die nog geen elektriciteit hebben zijn niet zielig of ongelukkig, maar waarschijnlijk even gelukkig als wij met al onze elektrische apparaten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s