Het weer voorspellen is erg moeilijk

Meteovista is één van de grootste weerbedrijven van Nederland met producten en diensten voor de consument en de zakelijke markt. Meteovista en de website weeronline.nl wagen zich ook aan middellange termijnvoorspellingen.
De seizoensvoorspelling voor de zomer van 2011 dateert van 9 mei 2011. In het PDF-document valt o.a. te lezen

Wij gaan echter uit van het aanhouden van ondergemiddelde neerslag in de eerste helft van de zomer en gemiddelde neerslag in de tweede helft (16 juli-31 augustus). Het neerslagtekort kan niet meer worden gecompenseerd en blijft de gehele zomer in stand.

Het KNMI meldt dat het neerslagtekort drastisch is teruggelopen en dat het tekort in de komende week geheel zal verdwijnen en er een neerslagoverschot zal ontstaan.

Temperatuur
De zomervoorspelling van weeronline.nl is gebaseerd op de modellen van NOAA en International Research Institute for Climate and Society(IRI). Beide instituten voorspelden dat de zomer van 2011 in Europa warmer dan normaal zou worden.
De maand juni was in Nederland iets warmer dan normaal: 16,1°C tegen een langjarig gemiddelde van 15,6°C. Maar de maand juli zal ongetwijfeld kouder uitvallen dan het langjarig gemiddelde van 17,9°C. Juni en juli 2011 zullen kouder zijn dan juni en juli 2010.

Het is nog even afwachten wat augustus 2011 zal brengen, maar de zomervoorspelling van weeronline.nl zit er behoorlijk naast.
Drie maanden vooruitkijken naar het volgende seizoen blijkt al zeer moeilijk. Drie jaar of 30 jaar vooruitkijken is nog veel moeilijker.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s