Grenzen aan de Griekse Groei

In Griekenland zijn de Grenzen aan de Groei bereikt.
In dec. 2001 kochten de Grieken voor 1 miljard euro, 50 miljoen vaten Brent-olie. Die olie werd gebruikt voor economische groei: er werd geld mee verdiend. De investering werd terugverdiend.

In juli 2011 kunnen de Grieken met 1 miljard euro’s, die nog knisperen van versheid, slechts 12,5 miljoen vaten Brent kopen. Da’s nog maar één kwart van de hoeveelheid olie, die men in 2001 kon kopen.
Met 12,5 miljoen vaten olie kan de economie minder groeien dan met 50 miljoen vaten. Dat scheelt een slok.
Om dezelfde groei te kunnen realiseren moeten de Grieken harder werken. Of ze moeten genoegen nemen met lagere lonen. Ze kunnen minder olie en geld besteden aan luxe zaken, zoals ambtenaren en sociale voorzieningen. Er zullen veel overbodige baantjes verdwijnen: dat heet bezuinigen en privatiseren.

Griekenland heeft geen keuze: het heeft zelf geen olie en geen gas. Griekenland ligt aan een aardolie-infuus van OPEC en in de winter aan de aardgas-beademing uit West-Siberië. Alle steenkool, die in Griekenland gewonnen wordt, is voor binnenlands gebruik. (de steenkoolproduktie in Griekenland piekte in 2002 en daalt gestaag)

De recessie van 2008 – 2009 en de meedogenloze bezuinigingen doen het energieverbruik van Griekenland al dalen. In 2006 bereikte het Griekse olieverbruik een alltime high, daarna begon de daling. In 2009 daalde het olieverbruik met 4,6%.

De Grenzen aan de Groei zijn bereikt. De Grieken zullen steeds minder fossiele brandstoffen gaan gebruiken. Niet om aan de Kyoto-doelstellingen te voldoen, maar omdat ze niet langer geld kunnen lenen om de stijgende energierekening te betalen.

De rest van Europa drinkt uit dezelfde duurder wordende olieplas van 85 milj. vaten per dag. Alles wat de Grieken niet meer kunnen kopen kunnen de andere olieverslaafden verdelen. Ieder jaar wordt de oliestroom een beetje kleiner. Ieder jaar zal er, door marktwerking gedwongen, een aantal olieverslaafden moeten afkicken.

(wordt vervolgd)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s