Hoeveel is een Somaliër waard?

Er zijn veel Somaliërs op TV. Dat betekent meestal dat ze meer waard worden.

Vorige keer dat Somaliërs op TV waren betrof het piraten, die olietankers belaagden en onze mooie Nedloyd-schepen vol met spulletjes uit de lagelonen-landen. De Nederlandse marine had de piraten gevangen genomen, net zoals onze zeehelden in de goede, oude VOC-tijd deden. In de 21e eeuw worden de piraten naar Nederland gebracht, veroordeeld en 5 jaar op een calorierijk dieet gezet. Daarna worden ze fit en gezond weer naar Somalië teruggestuurd.

In de VS komen alleen maar dode Somaliërs op TV. Kopstukken van Al Qaida, gedood door onbemande vliegtuigjes. Nou ja, kopstukken. De Amerikanen noemen tegenwoordig iedereen, die ze met een Predator-drone vermoorden, een kopstuk.

Er komen ook wel eens Somalische vrouwen op TV. Dat is omdat ze genitaal verminkt zijn. De Somalische vrouwen zijn welkom als vluchteling in Nederland: ze worden in eigen land onderdrukt en mishandeld. Ze mogen hier een veilig normaal bestaan opbouwen, maar moeten niet zo brutaal en arrogant worden, zoals Ayaan Hirsi Ali.

In juli 2011 komen de Somaliërs op TV omdat er te weinig eten is. Je kunt ook zeggen dat er teveel Somaliërs zijn om ze allemaal te kunnen voeden. Dat klinkt keihard, maar het blijkt wel een belangrijke factor in de problematiek.
In 1978 werd de bevolking van Somalië geschat op 7,1 miljoen inwoners. In 2009 telt Somalië naar schatting 9,8 miljoen mensen. In 30 jaar tijd neemt de bevolking toe met 38%. In het welvarende Nederland groeide de bevolking in die 30 jaar met de helft: 19%.
De voedselhulp die de afgelopen 30 jaar naar Somalië ging, is goed terecht gekomen. De vrouwen werden vruchtbaar en kregen gezonde baby’s. De kindersterfte ging omlaag, de gezondheidszorg verbeterde. En nu oogsten we wat we gezaaid hebben. Somalië heeft nog meer voedselhulp nodig. De Somaliërs naar Europa laten komen is geen oplossing: ze moeten in de regio zelf opgevangen worden.

Er wonen meer mensen in Somalië dan het land zelf kan voeden. Misschien moeten we zorgen voor irrigatieprojecten en de landbouw verbeteren. Dat is in tijden van crisis geen populair beleid.
Misschien is het een oplossing als de jongentjes bij de besnijdenis direct ook gesteriliseerd worden. Dat klinkt ook barbaars.
Voedselhulp geven is de meest humane oplossing, ook al maakt dat het probleem nog een stukje groter.

De Grenzen aan de Groei zijn bereikt: voor voedselproduktie en voor de wereldbevolking. De wereldvoedselproduktie kan misschien nog omhoog, maar het transport vormt de volgende bottleneck.
De wereldbevolking kan niet verder groeien. Maar dat hoeft ook niet. Het kan nooit de bedoeling zijn geweest om zoveel mogelijk mensen op de wereld te laten rondlopen.

Peak - population

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s