Klimaat voorspellen lukt wel, maar El Nino voorspellen is moeilijker

James Hansen, directeur van het NASA Goddard Institute for Space Studies (GISS), is ervan overtuigd dat de menselijke CO2-uitstoot belangrijkste oorzaak is van de opwarming in de afgelopen 40 jaar. Zijn onderzoeksgroep maakte de klimaatmodellen, waar het IPCC haar alarmerende scenarios op baseert. Volgens James Hansen leidt de menselijke CO2-uitstoot ertoe dat het broeikas-effect versterkt wordt en dat het over 90 jaar waarschijnlijk 2 graden warmer zal zijn dan nu.

De metingen van de afgelopen jaren lijken het ongelijk van James Hansen aan te tonen. Na 1998 is de opwarming gestopt: de temperaturen stijgen niet verder. Alleen als er El Nino-condities optreden dan lijkt het tijdelijk of de temperatuur de scenarios van het IPCC volgt.
Het zou de wetenschapper James Hansen goed uitkomen als er in 2011 weer een krachtige El Nino zou optreden. Voor Hansen werd die wens de vader van een voorspelling.

In maart 2011 schreef Hansen:

The NOAA web pages giving weekly ENSO updates predict a return to ENSO–neutral conditions by mid–summer with some models suggesting a modest El Nino to follow. We have been checking these forecasts weekly for the past several years, and have noted that the models almost invariably are biased toward weak changes. Based on subsurface ocean temperatures, the way these have progressed the past several months, and comparisons with development of prior El Niños, we believe that the system is moving toward a strong El Niño starting this summer. It’s not a sure bet, but it is probable.

De webpagina’s met de wekelijkse ENSO-updates van NOAA, voorspellen een terugkeer naar ENSO-neutrale condities in de zomer, waarbij sommige modellen aangeven dat er een bescheiden El Nino zal volgen.
Wij volgen deze modellen al een paar jaar en het valt ons op dat de modellen bijna onveranderlijk neigen naar kleine uitslagen.
Kijkend naar temperaturen dieper onder het oceaanoppervlak, de ontwikkelingen daarin en vergelijkingen met het begin van vorige El Nino-periodes, geloven wij dat het systeem deze zomer naar sterke El Nino-condities zal verschuiven. Dat is niet 100% zeker, maar wel waarschijnlijk.

voorspellingen dd. 3-4-2011 - klik voor vergroting


De klimaatwetenschapper Hansen baseerde zich waarschijnlijk op bovenstaande voorspellingen voor de temperatuur van het zee-oppervlak van de Stille Oceaan (NINO34SST).

Helaas zijn de zaken anders gelopen. El Nino laat zich (nog) niet voorspellen.
Drie maanden later wijzen de computermodellen op een afkoeling van oceaanoppervlak in het NINO3.4 gebied, op een terugkeer van La Nina-condities.

voorspellingen dd. 22-7-2011 - klik voor vergroting

Selectief ‘hypen’ van de opwarming
In maart leek het er even op dat er een El Nino in aantocht was, waardoor de wereldwijde temperatuur tijdelijk wat hoger wordt. Hansen zocht daarmee direct en zoals nu blijkt voorbarig de publiciteit. Als de modellen wijzen op een afkoeling van de atmosfeer, de terugkeer van La Nina, zwijgt James Hansen. Voor een wetenschapper hoort het niet uit te maken of zijn hypothese bevestigd wordt of juist gefalsifieerd. Ook falsificatie van je hypothese betekent dat je wijzer geworden bent.

Door de terugkeer van La Nina zal de eerste helft van 2012 ook koeler zijn dan de eerste helft van El Nino-jaar 2010.
Je kunt zelf de ontwikkelingen en voorspellingen blijven volgen op de (voortreffelijke) ENSO-webpagina van Anthony Watts zijn blog.

2 gedachten over “Klimaat voorspellen lukt wel, maar El Nino voorspellen is moeilijker

    1. cassandraclub Berichtauteur

      Interessant werk van de KNMI-klimatologen. Jammer dat ze geen andere mogelijke oorzaken voor de vertraagde opwarming hebben onderzocht… zoals de verminderde zonne-activiteit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s