Schuldenplafond verhoogd, aardolieplafond verlaagd

De Amerikaanse politici hebben een compromis bereikt over het verder oplopen van de Amerikaanse schulden. Het schuldenplafond is verhoogd: het is een kunstmatig plafond, dat altijd verder kan worden verhoogd. Om de Amerikaanse kiezers niet tegen zich in het harnas te jagen hebben beide partijen besloten niet heel veel te bezuinigen. Het begrotingstekort heel snel verlagen vereist grote bezuinigingen, die “de economie” en the American Way of Life zullen schaden.
Ook in Europa werd een compromis bereikt. Geen enkel euro-land zal failliet gaan, zelfs de Grieken worden (opnieuw) op sleeptouw genomen, desnoods met privaat-kapitaal van banken.
Zowel in de VS als in Europa groeien de schulden nog altijd, door het plafond heen.

Kijk naar de schulden van Frankrijk:


(HH = Household-debt , NFC = non-financial corporations)

of van Italië:

Grote delen van die schuldenlast worden heen en weer geschoven tussen regeringen, banken, pensioenfondsen en centrale banken. Als het ingewikkeld genoeg en ondoorzichtig maakt, kom je er misschien mee weg tot de volgende verkiezingen.

Niemand praat over de oorzaak van al die schulden. Regeringen lenen al heel lang. Staatsobligaties zijn al eeuwenoud. Waarom raken nu zoveel landen tegelijkertijd in de problemen?
In een groeiende economie, die elk jaar meer produceert en verdient en meer belasting betaalt, kan de regering leningen en verschuldigde rente terugbetalen. Als de economie niet groeit of zelfs krimpt, kan men de leningen veel moeilijker terugbetalen. Men moet opnieuw lenen, de schulden herfinancieren.

Het wegvallen van economische groei komt door hogere energie- en grondstofprijzen.
Er worden minder auto’s verkocht en minder kilometers gereden, omdat de brandstof zo duur is. Consumenten hebben minder te besteden door de dure brandstof en voedsel: er wordt minder verkocht.
Er moet steeds meer energie besteed worden aan het winnen van energie (en grondstoffen). Er blijft minder energie over voor leuke dingen en diensten. De energie (brandstof) die overblijft, moet met steeds meer mensen gedeeld worden en daardoor stijgt de prijs.

De netto hoeveelheid vloeibare brandstof, die de wereld dagelijks kan verbruiken neemt sinds 2005 niet meer toe en schommelt tussen 84 en 88 miljoen vaten per dag. Die hoeveelheid is inclusief een kleine 2 miljoen vaten biobrandstof per dag. Door zuiniger rijden en vliegen kan het aantal afgelegde kilometers nog enigszins toenemen.
Maar de makkelijk winbare brandstof raakt op. De beste olie is het eerst gebruikt. Langzamerhand wordt overgeschakeld op aardolie van lagere kwaliteit, maar die levert nu eenmaal minder brandstof op. Bovendien is er steeds meer brandstof nodig om de olie naar boven te halen, te transporteren en te raffineren. De hoeveelheid brandstof die netto overblijft, neemt af. In afgelegen gebieden en ontwikkelingslanden zijn al brandstoftekorten.

Als we onze welvaart op peil willen houden, moeten we miljarden investeren in energiewinning. Investeren in duurzame energie lijkt slimmer dan investeren in olie- en gaswinning om ook de allerlaatste restjes fossiele brandstof uit de aardkorst te trillen.
Maar nu juist op dit moment hebben we geen miljarden te investeren: we moeten juist miljarden bezuinigen.

Het schuldenplafond kunnen we wel verhogen, zodat we nog wat autowegen en hogesnelheidslijnen kunnen aanleggen. Maar het aardolieplafond verhogen is onmogelijk. Het aardolieplafond zal steeds lager worden.

4 gedachten over “Schuldenplafond verhoogd, aardolieplafond verlaagd

 1. Snel

  In een groeiende economie, die elk jaar meer produceert en verdient en meer belasting betaalt, kan de regering leningen en verschuldigde rente terugbetalen Mag ik ff lachen. Voor zover mij bekend zijn 99.9% van alle leningen direct weer gefinancierd.

 2. Henk Daalder Duurzame Brabanders

  Je verhaal klopt niet en is zeer onvolledig.
  De geldstromen in de energie industrie zijn redelijk bescheiden, in vergelijking met de totale geldstromen van een regering.
  In Nederland en de VS slechts in de orde van 5% van de begroting.

  Het grote probleem van de VS heb je helemaal gemist.
  Om politieke redenen zijn de belastingen de afgelopen verkiezingsperioden steeds verlaagd.
  Die belasting inkomsten zijn natuurlijk nodig om gemeenschappelijke voorzienignen te betalen, zoals infrastructuur, oorlogen, sociale voorzieningen, de medische verzekeringen en ziekenhuizen, Scholen
  En subsidies aan bedrijven, die zijn er in de extreem rechtse VS ook rijkelijk.
  Die kosten blijven stijgen. mede door de voortdurende oorlogen die de VS voert.
  Maar ook doordat 1% van de bevolking in een gevangenis zit, en dus niet productief is.

  De belangrijkste grafiek die je mist, brengt dat in beeld, de doorstijgende staatsbegroting en de afvlakkende inkomsten, en dus het steeds groter wordende gat. Dat is ook de reden van de afwaardering van de kredietwaardigheid van de VS. Dit is zo niet vol te houden.

  De VS wil wel een natie blijven, maar kan door rechtse dwingelandij daarvoor de benodigde belasting inkomsten niet realiseren.

  Een oplossing is de rechts extremisten te laten betalen voor alles wat ze in vrijheid gebruiken
  De vrijheid om te reizen kost iets per KM
  De vrijheid om te zeggen en te schrijven wat je wilt, kost iets per woord en per ontvanger
  De vrijheid om je geld te verdienen met waar je dat maar mee wilt doen, kost ook geld

  Vraag maar aan de inwoners van een bezet land of een dictatuur.

  1. cassandraclub Berichtauteur

   Als je benzine en transportkosten meerekent in de energie-geldstroom, dan kom je al gauw boven de 5%.
   Bovendien werken de stijgende energiekosten door in alle andere uitgaven, van voeding tot de dienstensector.

   Europa zit overigens in hetzelfde schuitje als de VS.

 3. Pingback: Economische groei niet langer mogelijk | Paradoxnl's Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s