Steeds meer luchtaanvallen in Afghanistan

Het is al lang geleden dat Gen. Petraeus zei dat het luchtwapen alleen in uiterste noodzaak wordt ingezet. Omdat de vijand geen vliegtuigen heeft en geen effectief luchtafweergeschut, zijn de ISAF-troepen steeds vaker geneigd om toch luchtsteun te vragen. In juli 2010 vlogen Amerikaanse vliegtuigen ongeveer 10 missies per dag. Een jaar later is dat aantal verdubbeld: meer dan 650 vluchten in juli 2011.
Ondanks het protest van president Karzai tegen de tientallen onschuldige burgerdoden bij luchtaanvallen.

Het is ook al weer lang geleden dat GroenLinks en D’66 instemden met de inzet van vier Nederlandse F-16’s in Afghanistan, onder de voorwaarde dat de vliegtuigen alleen in uiterste noodzaak luchtsteun zouden geven aan grondtroepen.

De Nederlandse F16’s worden dagelijks ingezet vanaf het vliegveld bij Mazar-e-Sharif in het noorden van Afghanistan. De vliegtuigen zijn bewapend, ook al is hun beoogde taak observatie van de vijand en het opsporen van bermbommen op wegen in het gebied.
Niemand weet precies hoeveel bommen de F16’s laten vallen en hoeveel mensen daarbij gedood worden. Ik ben bang dat het ook niemand interesseert hoeveel slachtoffers de F16’s inmiddels hebben gemaakt.

De brandstof, die de F16’s bij hun dagelijkse patrouilles verbruiken, is veel duurder geworden sinds de eerste inzet in 2002. Ik durf niet uit te rekenen hoeveel de Nederlandse belastingbetaler in de afgelopen 9 jaar heeft betaald alleen al voor de vliegtuigbrandstof in deze bij voorbaat verloren oorlog in het afgelegen Afghanistan.

Advertenties

Een gedachte over “Steeds meer luchtaanvallen in Afghanistan

  1. Danny

    1 liter is bijzonder duur om daar te brengen, oplopend tot tientallen USD.

    Ik vind het bijzonder sneu voor de boeren aldaar dat hun oogsten worden platgebrand/vergiftigd ook al is het papaver. Het valt niet mee voor de burgers, dat al zo lang de Russen en nu de Amerikanen vertellen wat ze moeten doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s