Vroege herfst in Nederlands zeeklimaat

Nederland heeft een zeeklimaat. Dat is al eeuwen zo, ondanks de wereldwijde klimaatverandering.
De temperatuur in Nederland wordt in hoge mate bepaald door de temperatuur van het zeewater. In het voorjaar en de zomer warmt de zonnestraling het water van de Noordzee op. Op 21 juni staat de zon het hoogst en het langst boven de horizon. Daarna neemt de hoeveelheid zonne-energie, die het zeewater kan opwarmen weer langzaam af. Toch gaat de opwarming van het zeewater door tot in augustus. In die maand bereikt het water in de Noordzee de hoogste temperatuur, 17 – 18°C.

Het is deze zomer al voorgekomen dat het zeewater warmer is dan de lucht erboven. In die situatie koelt het zeewater af i.p.v. op te warmen.

temperatuur en zeewatertemperatuur Ned. kust 8 aug 2011

In de herfst begint het zeewater af te koelen, door uitstraling, maar vooral door verdamping.
Het water in de Noordzee verdampt en dat kost energie. Er wordt warmte onttrokken aan het zeewater en daardoor koelt het af. De verdamping en afkoeling gaan sneller als het harder waait.

De verdamping van zeewater zorgt voor veel neerslag in West-Europa. Het weer in Nederland in de maanden augustus t/m november wordt ook gekenmerkt door zware buien en veel regen.
In de wintermaanden is het zeewater vaak nog altijd warmer dan de lucht erboven. Verdamping zorgt dan voor verdere afkoeling en voor regen-, sneeuw- en hagelbuien.

Hoe warmer het zeewater wordt in augustus, hoe meer water er zal verdampen en dus hoe meer neerslag er zal vallen. Hoe meer water er verdampt, hoe kouder het zeewater weer wordt.
Deze natuurlijke terugkoppeling zorgt ervoor dat het zeewater zomers niet te warm wordt. En als het zeewater niet veel warmer wordt, dan blijven de temperaturen in Nederland ook binnen de perken. Als het klimaat in Nederland al verandert, dan merk je dat niet aan de maximumtemperaturen in de zomer. Die worden begrensd door de aanwezigheid van de traagopwarmende en verdampende Noordzee.

Het maakt niet uit hoeveel CO2 er in de atmosfeer zit, het zeewater zal in de herfst altijd weer afkoelen door verdamping. Na warme zomers zal er meer verdampen, na koele zomers minder.
De opwarming van het zeewater begint ieder voorjaar weer opnieuw.

Hendrik van Aken van het NIOZ heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de zeewatertemperatuur langs de Nederlandse kust. Hij ontdekte dat de Nederlandse kustwateren de afgelopen 30 jaar gemiddeld warmer zijn geworden.Zijn publicatie hierover staat online.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s