Waarom lenen regeringen geld?

Bedrijven lenen geld omdat ze willen investeren en de productiviteit willen verbeteren.
Regeringen lenen om dezelfde reden. De regering wil het land verbeteren, zodat er meer geproduceerd kan worden en geëxporteerd kan worden.
De regering investeert het geleende geld in allerlei zaken.

Infrastructuur
De regering kan nieuwe autowegen, spoorlijnen en vliegvelden laten aanleggen. Daardoor kunnen goederen sneller vervoerd worden.
Het nadeel is dat de werknemers meer gaan reizen (woon-werk-verkeer) en dat er meer brandstof ingevoerd moet worden.

Onderwijs
Investeren in onderwijs zorgt ervoor dat de bevolking meer vaardigheden leert. Daardoor zou de productiviteit moeten stijgen.
Maar…. iemand die onderwijs volgt, werkt niet en produceert ook niets.
En werknemers met een hogere opleiding eisen een hoger salaris. En dat verslechtert de concurrentiepositie van het land.

Zorg
Extra investeren in gezondheidszorg, kan ervoor zorgen dat het ziekteverzuim daalt en dat arbeidsongeschikten weer aan het werk kunnen. Als de gezondheid (en levensverwachting) verbetert dan kan de bevolking langer doorwerken.
Maar… ouderen die geen bijdrage meer leveren zullen ook langer doorleven en langer een beroep doen op sociale voorzieningen en gezondheidszorg.

De Nederlande regering leent geld: van banken, van individuen, van beleggers. De regering zou ook gewoon genoegen kunnen nemen met de (belasting)inkomsten en die gebruiken om te investeren in het land. Maar op een of andere manier is het de gewoonte geworden om meer uit te geven dan je binnenkrijgt. Dat gaat goed als de investeringen inderdaad zorgen voor meer inkomsten, voor een verhoging van de productiviteit. Maar als de productiviteit niet verhoogd wordt, hoe moeten dan de leningen en rente worden betaald?
Niet meer lenen
Stel je nu eens voor dat de regering niet meer zou lenen en de tering naar de nering zou zetten.
Dat is even door de zure appel heenbijten, zoals de Grieken, de Ieren en de IJslanders. Maar het maakt ons leven een stuk eenvoudiger, zonder die staatsleningen.
We hoeven ons nooit meer zorgen te maken om onze kredietwaardigheid en de rating-agencies.

Advertenties

6 gedachten over “Waarom lenen regeringen geld?

 1. zinneninzuidoost

  M.b.v. studiefinaciering en een studielening heb ik mijn opleiding gevolgd. Na afloop heb ik het aanbod om met korting versneld af te lossen direct gebruikt.
  Ooit heb ik mij laten verleiden tot het kopen van een huis. Belastingaftrek en eigen bezit, maar vooral iedereen doet het zijn de 3 overtuigende argumenten geweest. Ik betaal trouw mijn verplichtingen.
  Werkend in het Onderwijs ben ik natuurlijk grotendeels afhankelijk van de Overheid. Lenen heeft mij altijd tegen gestaan. En niet meer uitgeven dan er aan inkokmen is is mijn levensmotto.
  Maar of alle overheden zonder slag of stoot dit willen overnemen ???
  Ik verwacht dat er eerst nog veel meer ongelukken moeten gebeuren!
  Vriendelijke groet

 2. Pingback: Waarom lenen regeringen geld? « Cassandraclub | Geld Lenen Top10

 3. Jolanda

  Lenen om te investeren is economisch goed: je investeert geld om het met winst terug te verdienen. Alleen op die manier ‘groeit’ een economie. Anders wordt aanwezig geld alleen rondgepompt.
  In tijden dat het economisch slechter gaat, is het goed dat juist de overheid blijft investeren. Dat houdt mensen aan het werk die anders in de WW zouden komen (met nog meer lagere bestedingen als gevolg). Op die manier is NLin vergelijkin met het buitenland netjes door de economische crisis heen gekomen tot toe.

  1. cassandraclub Berichtauteur

   Ben het in grote lijnen met je eens, Jolanda. Maar het lijkt erop dat onze regering tegenwoordig leent om nog een paar jaar boven onze stand te kunnen leven.
   Volgens mij hebben we genoeg snelwegen. En niet iedereen hoeft te studeren: er moeten ook Nederlanders ongeschoold (laaggeschoold) werk doen.

 4. Jolanda

  Maar een heel klein percentage studeert aan HBO of WO. Als iedereen zijn eigen talenten zoveel mogelijk ontwikkelt blijven er voldoende mensen over om ook het laag- of ongeschoolde werk te doen. Gewoon omdat ze niet hoger kunnen.
  Ik denk dat er veel geld te besparen is door onderwijs, gezondheidszorg, nutsbedrijven, vervoersbedrijven en dergelijke anders te organiseren. Ik vind het bijvoorbeeld schandalig dat commerciele bedrijven geld verdienen aan onze ongezondheid. Ze vragen de hoofdprijs voor nieuwe behandelingen omdat we ze toch wel nodig hebben. Dat zou bijvoorbeeld niet moet kunnen. Afijn, waarop je moet bezuinigen zal altijd voer voor discussie blijven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s