Wanneer komt het Joop den Uyl-moment voor Mark Rutte?

In 1973 hield Joop den Uyl een toespraak op TV over de oliecrisis.
De Club van Rome had net haar rapport Grenzen aan de Groei gepubliceerd. Veel Nederlanders werden zich bewust van het belang van fossiele brandstoffen voor de economie en voor hun persoonlijke leven.

Het filmpje wordt na 2 min 17 sec. interessant. Joop den Uyl zegt dingen, die nu opeens weer relevant geworden zijn.

“Ik wees er al op dat de crisis van vandaag, dat energietekort waar we mee te maken hebben, schoksgewijs tot uitdrukking brengt dat energietekort, dat er eigenlijk al was in de hele wereld.
We moeten beseffen met elkaar dat we niet kunnen doorgaan met het verbruik van beperkte voorraden brandstoffen en grondstoffen zoals we dat in de laatste kwart eeuw hebben gedaan.
Zo bezien keert de wereld van voor de oliecrisis niet terug. We zullen ons blijvend moeten instellen op een levensgedrag met een zuiniger gebruik van grondstoffen en energie. Daardoor zal het bestaan veranderen. Bepaalde vooruitzichten vallen daardoor weg. Maar ons bestaan hoeft er niet ongelukkiger op te worden.”

De recessie van 2008-2009 werd mede veroorzaakt door het schaarser worden van grondstoffen en energie. Door zuiniger te worden en door alternatieve energiebronnen (biobrandstof, teerzandolie, schaliegas) te gaan gebruiken, kreeg de wereldeconomie weer even lucht.
Nu in 2011 brengt het tekort aan goedkope energie opnieuw de wereldeconomie tot stilstand.

Je kunt heel lang praten over een oplossing voor het schuldenprobleem, maar daardoor gaat de wereld niet zuiniger omspringen met energie.
Grote groepen zullen gedwongen worden om minder energie te gebruiken door marktwerking, bezuinigingen en koopkrachtverlies. De Ieren, de Grieken, de Italianen, de werkeloze Amerikanen en Spanjaarden.

Ook Nederlanders zullen minder te besteden krijgen. Pensioenen worden niet geïndexeerd, uitkeringen verlaagd en bekort, lonen worden bevroren.
Maar Mark Rutte zal niet zoals Den Uyl op de TV uitleggen waarom de economie krimpt. Hij zal ook niet oproepen om zuiniger met brandstof en energie om te springen. Mark Rutte zal het sprookje van de economische groei blijven herhalen, alsof er helemaal geen Grenzen aan de Groei bestaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s