Bezuinigen, schuldenplafond, koopkrachtverlies

Bezuinigen is het toverwoord van 2011. Iedereen moet bezuinigen. De Ieren, de Grieken, de Italianen, de Amerikanen en natuurlijk ook wij Nederlanders.
De Japanse minister van Financiën Yoshihiko Noda wil de overheidsbegroting volgend jaar met 10% omlaag brengen. Dat is ontzettend veel, zeker als je bedenkt dat er nog veel aardbeving en tsunami-schade moet worden hersteld.
Als Japan meerdere jaren achter elkaar zo sterk bezuinigt, dan blijft er maar weinig over van de voormalige industriële grootmacht. (Update: Noda wordt de nieuwe Japanse premier!)

In Spanje is een wet aangenomen die het financieringstekort van de overheid zal beperken tot maximaal 0,4%. De Spaanse regering zet de tering naar de nering… op 0,4% na. En pas vanaf 2020… helaas.

Voor Nederland is zo’n maximaal begrotingstekort van 0,4% van het BNP ook een loffelijk streven. Helaas denkt de regering er heel anders over.

Er wordt weliswaar voor miljarden bezuinigd, maar het begrotingstekort zal in 2011 nog 3,6% bedragen. Zelfs bij deze beperkte hervorming van de overheidsuitgaven daalt de koopkracht al. In 2010 daalde de koopkracht al met 0,5%. Voor 2011 wordt een koopkrachtdaling van 0,75% verwacht.

Waarom moeten zoveel landen ter wereld de broekriem aanhalen? Wat is de oorzaak dat zoveel mensen tegelijkertijd in koopkracht achteruitgaan?

Naar mijn bescheiden mening zijn de Grenzen aan de Groei bereikt.
De Club van Rome had het goed ingeschat.
Het wordt tijd dat politici aan hun kiezers gaan uitleggen dat het allemaal wat minder wordt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s