Hoe hoger de snelheid, hoe meer CO2

Foto: Vidar Ruud, ANB

Als Ingvil Makestad 800 m. loopt in een persoonlijk record (net boven de 2 min.), dan produceert ze meer CO2, dan wanneer ze 800 m. wandelt. Hardlopend doet ze er korter over, maar per afgelegde meter ademt ze dan meer CO2 uit.

Hetzelfde geldt voor auto’s. Een auto die 120 km/uur rijdt produceert meer CO2 dan een auto, die dezelfde afstand aflegt met 60 km/uur.
Deze ijzeren natuurwet geldt ook voor vliegtuigen. De supersone Concorde produceerde meer CO2 tijdens een transatlantische vlucht dan vliegtuigen die langzamer dan het geluid vliegen.

Hoe hoger de snelheid, hoe hoger het brandstofverbruik
Een hardloper verbruikt ook meer energie per afgelegde kilometer, dan een wandelaar. Ondervoede vluchtelingen in de Hoorn van Afrika kunnen het vluchtelingenkamp lopend bereiken, maar als ze zouden hardlopen, zouden ze het niet halen.

Auto’s die 120 km/uur rijden moeten eerder tanken dan auto’s die 60 km/uur rijden.
Een F16, die met Mach-2 rondvliegt zal eerder bijgetankt moeten worden dan een F16, die met 800 km/uur het Libische luchtruim beveiligt.

Als je de CO2-uitstoot omlaag wil brengen, moet je de snelheid van voertuigen verlagen. Je kunt de maximumsnelheid op autosnelwegen verlagen. Je kunt ook de snelheid van bussen, treinen en trams verlagen.

Nagenoeg elke liter brandstof, die op de Nederlandse wegen wordt verbruikt, is ingevoerd. De totale brandstofplas, die alle Nederlandse bij elkaar verbruiken kost miljarden per jaar. We moeten bezuinigen op brandstof, we kunnen dat geld beter gebruiken.
Als je het brandstofverbruik van voertuigen omlaag wil brengen, moet je de snelheid omlaag brengen. Verlaag bijvoorbeeld de maximumsnelheid op autowegen.

Als je de (brandstof-) kosten en de CO2-uitstoot van het openbaar vervoer omlaag wilt brengen, verlaag dan de snelheid van de bussen, de trams en de treinen.
En zet alsjeblieft het mislukte prestigeproject de Fyra stil.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s