Nog een ijsbreker, die helpt om de Noordpool ijsvrij te maken


Behalve de ijsbreker Polarstern is er nog een ijsbreker actief in het Noordpoolgebied.
De nieuwste ijsbreker van de US Coast Guard, USCGC Healy, is ook onderweg naar de Noordpool.

De Healy verstookt fossiele brandstoffen om het Noordpoolijs in kleine stukjes te breken. En de ijsbreker Healy stoot ook CO2 uit.
De onderzoekers aan boord van de Healy vinden het niet zo erg, dat kleine beetje extra CO2. Ze kunnen nu met eigen ogen zien hoe het ijs achter de Healy weer dichtvriest.

Het is een kostbare operatie, zo’n tochtje naar de Noordpool. Op 21 augustus vertrok de Healy van de noordkust van Alaska. En het schip is nu vlakbij de Noordpool aangekomen.
Persoonlijk denk ik dat een vliegtuig sneller en goedkoper is. Het levert dezelfde informatie en laat het Noordpoolijs intact.


Vorig jaar heeft de Healy ook al geprobeerd de Noordpool ijsvrij te maken, maar dat is toen niet gelukt.

Het lijkt me een goed idee als we volgend jaar nog meer ijsbrekers naar de Noordpool sturen. Voordat de brandstof echt onbetaalbaar wordt moet het toch een keertje lukken om gedurende een paar dagen in september de Noordpool ijsvrij te krijgen.

4 gedachten over “Nog een ijsbreker, die helpt om de Noordpool ijsvrij te maken

  1. Ed

    Ja, je moet toch wat doen om de wereld wijs te maken dat de aarde warmer wordt, jammer dat het zoveel geld en energie kost.
    En de meeste mensen zijn zo druk met hun werk dat je ze alles kunt wijsmaken.

    1. cassandraclub Berichtauteur

      @Ed: ik denk dat je met een vliegtuig of een helikopter hetzelfde onderzoek kan doen. Gewoon even nadenken en zoeken naar de slimste oplossing.

Plaats een reactie