De nieuwe La Nina komt eraan

Het komend half jaar zal de temperatuur van de atmosfeer wereldwijd wat lager uitvallen dan normaal. In de Stille Oceaan dient zich een nieuwe La Nina aan. La Nina is een afkoeling van het zee-oppervlak van de Stille Oceaan, in gang gezet door passaatwinden.
Van juli 2010 tot april 2011 heersten er ook La Nina-condities in de Stille Oceaan.

De computermodellen van gerenomeerde klimaatonderzoekers wijzen allemaal op een afkoeling van het oppervlak van de Stille Oceaan.
In onderstaand plaatje (klik voor vergroting) zie je dat begin augustus nog een matige La Nina werd voorspeld. Maar eind augustus (zie de animatie in het grote plaatje) wijzen de modellen op een sterkere afkoeling dan de vorige La Nina van eind 2010.

Het koude zee-oppervlak van de Stille Oceaan beinvloedt de luchtdrukverdeling en zorgt ervoor dat het noordwesten van de VS een koude sneeuwrijke winter te wachten staat, net als afgelopen jaar. Het zuidoosten van de VS krijgt een warmere, drogere winter dan in El Nino-jaren.

Als de luchtdrukverdeling in grote delen van de atmosfeer hetzelfde is als vorig jaar. Dan zal het winterweer in Europa ook veel lijken op dat van afgelopen jaar.
De enigszins voorbarige voorspelling van de Amerikaanse National Centers for Environmental Prediction (NCEP) laat zien dat de maanden oktober, november en december in Europa (waarschijnlijk) kouder zullen zijn dan normaal.

klik hier voor het origineel

De maanden januari, februari en maart zullen warmer uitvallen dan normaal.
April en mei 2012 kunnen, i.v.m. La Nina, net als april en mei 2011 weer warmer zijn.

Update: James Madden, langetermijnvoorspeller van Exactaweather, voorspelt voor Groot-Brittannië een koude winter met veel sneeuw in november, december en januari.

5 gedachten over “De nieuwe La Nina komt eraan

 1. Ed

  Het gaat er op lijken dat de seizoenen verschuiven, hier in Frankrijk begon de zomer al in april. En nu begin september al een herfstachtig type weer.

  1. cassandraclub Berichtauteur

   Ed, er zijn altijd al vroege lentes en late lentes geweest. Het is echt gewoon toeval dat de lente van 2011 zo mooi was… 2011 was een La Nina-jaar.
   Mei 2010 was een van de koudste meimaanden ooit… 2010 was een El Nino jaar.

   De seizoenen worden bepaald door het aantal uren dat de zon boven de horizon staat… en daar heeft de mens geen enkele invloed op.

 2. paradox

  Cassandraclub, dank voor de La Nina update!

  Lange post…

  Als de verwachtingen uitkomen staat ons dus een (vrij) krachtige La Nina te wachten.
  Het water voor de westkust van Noord Amerika is nu kouder dan gemiddeld (koude fase PDO).
  Volgens sommige meteorologen zorgt laatstgenoemde in combinatie met een La Nina ervoor dat het blokkerend hogedrukgebied (zie plaatje) extra standvastig wordt.

  Terwijl in het Oostelijke en vooral Zuidelijk/centrale deel van de VS afgelopen maanden regelmatig warmte records werden verbroken, beleven grote delen aan de Westkust van Noord-Amerika één van hun koudste lente en zomer in ruim 100 jaar.
  De hoeveelheid sneeuw dat in de zomer blijft liggen is sinds vorig jaar flink toegenomen, vooral in het Zuidwesten van Canada. Op enkele plekken ligt momenteel (begin September 2011) nog 4 meter of meer sneeuw, waar begin September 2009 geen sneeuw lag. Er ligt momenteel zelfs nog beduidend meer sneeuw dan vorig jaar rond deze tijd van het jaar. Dit jaar (en ook vorig jaar) smelt (smolt) er in die gebieden minder sneeuw weg dan dat er bij valt (viel)! Al die sneeuw houdt de zomertemperatuur extra laag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s