Kat- en muis-spel tussen ECB en politici

Een paar weken terug greep de Europese Centrale Bank in op de financiële markten. De rente op Spaanse en Italiaanse staatsobligaties liep snel op en de aandelenbeurzen reageerden in paniek. De politici waren nog met vakantie en konden de brand niet blussen: dus begon de ECB met het opkopen van Spaanse en Italiaanse obligaties. Net zolang totdat de rente weer aanvaardbaar laag werd.

In Spanje namen de politici belangrijke besluiten: het financieringstekort moet omlaag. Na 2020 mag het nooit meer hoger zijn dan 0,4% van het BNP.

In Italië wilde de regering ook bezuinigen, maar onder druk van sommige politici, zwakte de regering de bezuinigingen af. Premier Berlusconi dacht waarschijnlijk: de ECB heeft ons één keer geholpen, die helpen ons de volgende keer ook wel.

Als reactie staakte de ECB het opkopen van Italiaanse staatobligaties.
De rente begon weer op te lopen. Inmiddels al weer 5,4% 5,5% voor de 10-jaarsleningen.

Er is een subtiel pokerspel aan de gang. Politici proberen hun verantwoordelijkheid te ontlopen. Ze stellen de noodzakelijke bezuinigingen uit om de kiezers rustig te houden.. we herinneren ons allemaal de rellen in Griekenland en de protesten in Madrid.
De politici rekenen erop dat de Europese Centrale Bank een vangnet achter de hand heeft voor het geval het financieringstekort te hoog oploopt.
Politici zijn niet langer de briljantste mensen, die zijn uitverkoren om het land te regeren. Ze kijken niet verder vooruit dan de volgende verkiezingen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s