Grenzen aan de Groei: export van ijzererts uit India hapert

Tussen juli 2008 en juli 2009 produceerde India ca. 213 miljoen ton ijzererts. Daarvan werd 106 miljoen ton (49,7%) geëxporteerd.
Het jaar daarop werd er 219 milj. ton ijzererts naar boven gehaald, waarvan 117 milj. ton (53,7%) werd geëxporteerd.
De voorlopige schatting voor het afgelopen jaar bedraagt: een produktie van 208 milj. ton, waarvan 98 milj. ton (46,9%) voor de export.

Maar de export van ijzererts uit India zal de komende jaren sterk teruglopen of zelfs stilvallen.
Onlangs werd een rapport gepubliceerd over illegale mijnbouw en export van ijzererts. In de deelstaat Karnataka bleken tientallen mijnen meer ijzererts op te graven dan ze volgens hun vergunning mogen. De mijnbouwers ontdoken ook de exportheffing en de belasting. Karanataka produceert ongeveer 25% van alle ijzererts in India.

Een anti-corruptie ombudsman, Santosh Hedge, heeft in Karnataka de ijzermijnen onderzocht en ontdekte dat ijzererts met meer dan 60% ijzer binnen 12 jaar op zal raken in de meeste mijnen.
Zijn opvolger heeft nu voorgesteld om de export van ijzererts uit Karnataka te staken. En daarnaast wil hij dat de produktie van ijzererts drastisch wordt verlaagd om zo de levensduur van de mijnen te verlengen.
Mijnen met een contract van 15 tot 20 jaar moeten hun produktie met 75% terugschroeven. Mijnen met een kortere vergunning moeten hun produktie met 80% beperken.
Dit zal grote gevolgen hebben voor de werkgelegenheid in de deelstaat en voor de inkomsten voor de deelstaatregering. Ter compensatie zal de nationale Indiaseregering de exportheffing misschien verhogen.

Grondstoffen: exporteren of bewaren voor later?
China beperkt de export van zeldzame aardmetalen. Rusland gebruikt de export van aardgas als politiek wapen. En India wil nu de export van ijzererts beperken.
Steeds meer landen ontdekken hoe belangrijk het is om zuinig te zijn op de grondstoffen, die Moeder Aarde toevallig in hun bodem heeft gestopt.
Grondstoffen zijn al duurder geworden en dat zal de komende jaren nog erger worden.

Prijsontwikkeling van ijzererts (2001 – 2011)

Iron Ore - Monthly Price - Commodity Prices - Price Charts, Data, and News - IndexMundi

3 gedachten over “Grenzen aan de Groei: export van ijzererts uit India hapert

  1. Pingback: Export van ijzererts India hapert | Sargasso

  2. Pingback: Export van ijzererts India hapert | InfoPlaza

  3. Paradox

    Goed verhaal Cassandraclub,

    Niet alleen de makkelijk winbare fossiele brandstoffen, maar ook de makkelijk winbare (hoge concentratie) mijnen van veel gebruikte elementen beginnen steeds meer uitgeput te raken. Er dient steeds meer grond verwerkt te worden om een bepaalde hoeveelheid van een bepaald element te verkrijgen.
    Het kost meer en meer (duurder wordende) energie om voldoende benodigde grondstoffen uit de grond te halen [in de hoop daarmee voldoende reele economische groei te realiseren om het gehele op schuld gebaseerde financieel-/ economische circus op de been te houden].

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s