Onze kortstondige obsessie met Afghanistan


Voor 11 september 2001 interesseerden maar weinig Nederlanders zich voor Afghanistan. En na 11 september 2014 zal dat weer zo zijn.
Gedurende deze korte periode van 13 jaar is Afghanistan wel belangrijk voor Nederland.

Afghanistan is ver weg, te ver om te rijden. Het ligt niet aan zee. Iedereen, die uit Nederland naar Afghanistan reist, gaat per vliegtuig. Alle goederen, die vanuit Nederland naar Afghanistan gaan, worden door de lucht vervoerd.
In januari 2002 toen de eerste Nederlandse militairen naar Afghanistan gingen, kostte een vat aardolie $19. Het vervoer van militairen en materieel naar dat afgelegen land was geen grote kostenpost.
In september 2011 kost datzelfde vat olie $112… ruim vijf keer zoveel.

De bemoeienis van Nederland met Afghanistan duurt nog tot medio 2014. Tot die tijd zullen Nederlandse F16’s blijven rondvliegen boven Afghanistan. Er zullen tientallen transportvliegtuigen heen en weer vliegen tussen Nederland en Afghanistan. Er zullen nog miljoenen liters kerosine verbrand worden vanwege onze obsessie met dat arme, kleine Afghanistan.
Het is nog onduidelijk hoeveel een vat aardolie zal kosten in 2014.

Jolande Sap, die als kamerlid de Nederlandse bemoeienis met Afghanistan verlengt, is econome (de enige in de GroenLinks-fractie). Zou Jolande Sap weten dat de aardolie schaarser wordt en daarom steeds duurder?
Heeft zij enig idee hoeveel een retourtje Afghanistan in 2014 gaat kosten?
Heeft Jolande Sap een idee hoeveel vaten aardolie nodig zijn voor één patrouillevlucht van één van de vier Nederlandse F16’s?
En waar komt die olie vandaan? Uit Nigeria? Uit de Golf van Mexico? Uit de Noordzee? Uit Irak of uit Syrië?

De Duitse krijgsmacht, die momenteel ook in Afghanistan actief is, heeft een uitgebreide studie gedaan naar het schaarser en duurder worden van olie en de gevolgen die dat heeft voor de krijgsmacht. Het rapport kun je hier zelf nalezen. Maar ik ben bang dat Jolande Sap niet geïnteresseerd is.

De Nederlandse overheid moet miljarden bezuinigen. Het kabinet en Jolande Sap kiezen ervoor om niet te bezuinigen op onze bemoeienis met Afghanistan. Er moet maar op andere zaken bezuinigd worden.
Pas als de olie en de kerosine nog duurder worden zullen we inzien dat Afghanistan te ver weg ligt. En dat Afghanistan, net als voor 11 september 2001, heel goed zijn eigen boontjes kan doppen.

Advertenties

7 gedachten over “Onze kortstondige obsessie met Afghanistan

 1. Paradox

  Even afwijkend van het onderwerp hierboven.
  Als ik allerlei gematigde peakoilers mag geloven zullen we tussen grofweg het jaar 2012 en 2015 het zogenaamde ‘wereldwijde olieproductie piekplateau’ gaan verlaten. Dat daarna de wereldwijde (bruto) olieproductie met mogelijk meerdere procenten op jaarbasis zal gaan dalen.
  Als olie exporterende landen steeds meer hamster gedrag gaan vertonen en daarbovenop steeds meer van hun opgepompte olie zelf gaan verbruiken, zal de olie export versneld verminderen.
  Bovendien kost het meer en meer energie om een bepaalde hoeveelheid olie uit de grond te halen en te verwerken tot allerlei petroleumproducten.
  We staan naar mijn bescheiden mening nog maar aan het begin van de ‘echte’ energiecrisis.

 2. John Jorna

  En daarbij werd het vermoeden uitgesproken om een route vanuit Centraal-Aziatische olievoorkomens naar zee via Afghanistan veilig te stellen als reden voor dit avontuur.
  Het doet het altijd aardig iemand persoonlijk aan te spreken, maar de hele fractie en een meerderheid van de partij staat achter de idee door deze missie een begin te maken aan de ontwikkeling van een goed functionerende staat in Afghanistan. Misschien zal het een ijdele poging blijken, maar het klinkt wat absurd in dit verband, maar “Niet geschoten is altijd mis!”.

  1. Hans Verbeek

   Dat klopt, John. De kogel is door de kerk, de trainingsmissie is er gekomen.
   Ik wil alleen maar zeggen dat onze inmenging in Afghanistan alleen mogelijk is dankzij goedkope fossiele brandstoffen. Zonder aardolie geen luchtvaart en ook geen Nederlandse militairen in Afghanistan.

   Ik ben erg benieuwd naar de visie van de econome Sap op peakoil en de Grenzen aan de Groei… ik hoor haar nooit over dit onderwerp.

 3. erno

  Afghanistan is ook rijk aan zeldzame mineralen die in bijvoorbeeld de itc industrie wordt gebruikt.Na 2014 zal zeker de VS nog zeker aanwezig zijn, schat ik zo in.

  1. Hans Verbeek

   Bedankt voor je aanvulling, Erno.
   Maar is het ook economisch rendabel om die mineralen te gaan winnen in dat afgelegen Afghanistan. En hoe krijg je die mineralen van Afghanistan naar een plek waar ze nuttig gebruikt kunnen worden. Transport wordt steeds duurder.

 4. erno

  Ik denk dat het zeer zeker economisch rendabel is,Hans.Als we kijken naar economische concurrent China zal de VS dit zeker willen bewaken/beschermen.Het zijn over het algemeen dure mineralen waar men o.a. in de ICT branche niet zonder kan.De transportkosten zullen wel in de prijs worden doorberekend.:)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s